Inlägg

Inlägg som ivanmedi har skrivit i forumet
Av ivanmedi
Skrivet av eXpander_:

Skapa bara ett script som ignorerar alla feeds under kategorin "Spel".

Tack för input, men det funkar tyvärr inte då feeden inte innehåller några taggar/kategorier.

Vill inte gå för OT, men hade gärna sett att det gått att filtrera "server-side", med filter i URL:en eller liknande. (typ https://www.sweclockers.com/feeds/nyheter?excludeCategory[]=1.... Får nog fnula ihop ett inlägg i forumet istället.

Av ivanmedi

OT men finns det nåt sätt att dölja alla dessa spelnyheter från RSS-feeden på något vis?

Av ivanmedi
Skrivet av Nioreh83:

Följande röstade för förslaget:

Marita Ulvskog S&D
Soraya Post S&D
Olle Ludvigsson S&D
Anna Hedh S&D
Jytte Guteland S&D
Aleksander Gabelic S&D

"Det var dramatiskt och oväntat och vi är besvikna, säger Jytte Guteland (S), som tillsammans med övriga ledamöter från S och FI ändå till sist röstade för förslaget"

Hur fasiken kan hon vara besviken när hon röstade för? Är hon full?

Edit: Nu är jag väldigt förvirrad. Vad röstade hon egentligen?
https://twitter.com/JytteGuteland/status/1039901008766361601

Hon röstade för, enligt protkollet.

Följande röstade för:

Aleksander GABELIC, Sweden
Anna HEDH, Sweden
Jytte GUTELAND, Sweden
Marita ULVSKOG, Sweden
Olle LUDVIGSSON, Sweden
Soraya POST, Sweden

Emot:

Anna Maria CORAZZA BILDT, Sweden
Bodil VALERO, Sweden
Cecilia WIKSTRÖM, Sweden
Christofer FJELLNER, Sweden
Fredrick FEDERLEY, Sweden
Gunnar HÖKMARK, Sweden
Jakop DALUNDE, Sweden
Jasenko SELIMOVIC, Sweden
Kristina WINBERG, Sweden
Lars ADAKTUSSON, Sweden
Linnéa ENGSTRÖM, Sweden
Malin BJÖRK, Sweden
Max ANDERSSON, Sweden

Av ivanmedi

Kan hända att jag missar något här, men tidigare inlägg i tråden nämnde att endast en svensk represant röstade för. Enligt protokollet här:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fE...

Verkar samtliga svenska represantanter för S&D ha röstat för. Omröstningen hittar ni på sidan 38 (Punkt 18, A8-0245/2018 - Axel Voss - Proposition de la Commission)

Ulvskog, Gabelic, Guteland, Hedh och Ludvigsson ligger alla under "+".

Jag har just nu endast manuellt jämfört mot just S&D:s sida då den tidigare nämndes. Kan hända att det finns fler svenskar under ja-sidan? Ska försöka hitta på nåt smart sätt att söka på efternamn från protokollet för att lista ut vilket land personen representerar.

Av ivanmedi

Swoscom co-lo

Hej!

Jag är i planerna att byta ut min gamla 1U-server som går i välförtjänt pension inom en snar framtid, och är på jakt efter billig och bra co-location.

Jag hittade Swoscom (f.d. serverhallen.com), och måste säga att deras priser ser ut att vara svårslagna (187:- ex moms / månad för 1U co-location, http://www.swoscom.se/?page_id=101). Är det någon som har erfarenhet av deras co-lo-tjänst? Jag har fram tills nu haft min server hos Crystone, och har för det mesta varit nöjd med hur det har fungerat.

Jag planerar att köra någon form av spelserver på maskinen (bl.a.), så latensen spelar viss roll här. Helst av allt skulle jag vilja ha en bra leverantör i Sthlm, där jag bor, men det känns nästintill omöjligt att nå den prisnivån häromkring.

Tankar?

Av ivanmedi
Skrivet av JörgenL:

Du är medveten om att terrorism som dödsorsak är extremt ovanligt? Kanske ett tiotal människor i Sverige på 100 år.
Jämfört med att ca 500 om året dör i trafiken...

Det är enormt mycket större risk att dö när du sätter dig i en bil än vad det är att falla offer för terrorism...

Vad har den statistiken med det han sa att göra? Du vet att terrorism inte alltid innebär att döda någon, va?

Av ivanmedi
Skrivet av Pimpim666:

Polisen får inte spionera utan misstanke

Går inte riktigt att säga att det går att hitta på något värre än FRA då Försvarets Radioanstalt loggar allt och alla. Men jag är säker på att dom kommer använda den resursen på ett mycket hemskare sätt.

Tror du på riktigt att det är så? FRA har lika lite rätt som polisen att spana utan misstanke. Däremot har polisen rätt att, medans de spanar på något helt annat, ta fast dig om de ser dig göra något olagligt. Den rätten har inte FRA. De spanar på det de är tillsagda att göra. Skulle de hitta något om något helt annat har de inte rätt att använda det. Jag förstår att din nästa invändning blir "hur vet man att reglerna följs?". För att inte upprepa mig alltför mycket ber jag dig istället läsa mina tidigare inlägg, om du är intresserad i hur jag tänker kring det.

Skrivet av anon4992:

Fast domslutet görs av myndighetens egna domstol och kan inte överklagas, och de finns heller ingen verklig insyn. Det ska finnas något "ombud" som ska tillvarata medborgarnas intresse, men vi hör ju redan nu hur löjligt det låter.

Skrivet av Whippoorwill:

OM en antidemokratisk elakartad regering tar makten så kan man ändra sitt beteende och föra demokratisk kamp i det fördolda, men det blir omöjligt om tillräckli data om en redan finns lagrad

Jag nämnde tidigare i tråden att det utan tvekan skulle bli läckor, på samma sätt som det nu blivit i USA, om detta var sant (och om den befintliga, officiella bevakningen brister).

Av ivanmedi
Skrivet av Pimpim666:

För problemet är att polisen har redan fått logga och spionera på dig om du är en liten terrorist. Skillnaden är att FRA får kartlägga dig utan att du har något att säga till om.

Vad har du att säga till om när polisen "spionerar" på dig?

Skrivet av Pimpim666:

Tänk dig om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister och han skulle få börja använda sig av FRA. Då lovar jag dig att allt det här med politisk frihet kommer vara långt borta.

Tror du inte att en elakartad, antidemokratisk regering skulle hitta på något som är betydligt värre än FRA?

Av ivanmedi
Skrivet av JörgenL:

Antingen astroturfar du för FRA, eller så är du helt enkelt naiv...

"Utvalda signalbärare" är inget annat än nyspråk för "alla fibrer i noden".

Domstolen är ett skämt eftersom den är hemlig och vi inte kan bedöma vad den bygger sina beslut på, Det vi kan veta är att den består av ett antal jurister med låg teknisk kunskap som FRA kan springa i cirklar runt med technobabbel...

De har visst rätt att spara för framtida användning, de kallar det bara för "utvecklingsverksamhet" istället för "informationsinhämtning".

Övervakningen finns, men den är ett skämt. Den har inte den tekniska expertis som skulle behövas för att revidera själv, utan de får bara reda på det som FRA frivilligt visar upp. Och FRA ger dem lite saker att anmärka då och då så att det ska se ut som att de gör nytta... Vad som egentligen händer vet bara FRA själva, och det är det som är problemet med hemlig myndighetsutövning, ingen annan än myndigheten själv kan veta i vilken grad de följer lagen.

1) Oavsett om de avlyssnar alla fibrer i noden eller ej är det inte det som är intressant. Det som är intressant är att de inte får avlyssna utan en beordran att göra så.

2) Jag tog i mitt förra inlägg upp jämförelsen med polisen. De måste också ha tillstånd för att utföra t.ex. telefonavlyssning. Hur skiljer det sig från denna hemliga, onda domstol? Har du mer insyn i den processen? Dessutom, om det saknas insyn, hur kan du med säkerhet säga att den består av jurister "med låg teknisk kunskap"?

3) De har rätt att spara information som inhämtas för ett visst uppdrag, för att i framtiden lämna rapport till uppdragsgivaren rörande samma uppdrag. De har inte rätt att använda insamlad data till nästa uppdrag. Det är ju självfallet av rent praktiska skäl. Det är svårt att skriva rapport i samma ögonblick som datan flimrar förbi på skärmen.

4) Jag håller med dig om att just övervakningen kan vara problematisk, och det är svårt att veta vilken insyn de faktiskt har. Men tror du på allvar att ingen form av "självsanering", liknande den som nyss skett i USA, skulle ske i Sverige? D.v.s att en av de egna medaretarna slår larm om missbruk. Det är ju trots allt människor som utför själva jobbet i slutändan.

Av ivanmedi
Skrivet av Ixos:

Full insyn finns i våra vanliga domstolar vilket betyder att allt de gör kan granskas av såväl myndigheter som privatperoner och journalister. Vid minsta misstanke om övergrepp eller felaktigheter finns väl beprövade möjligheter att överklaga och larma både för inblandade eller utomstående.

Vilken lag de följer är också högst flummigt då det som FRA gör i sin avlyssning enligt våran grundlag inte är tillåtet, och grundlagen står enligt definitionen över alla andra lagar.

I FRAs hemliga domstol finns varken möjlighet att överklaga, ens veta att man är anklagad och avlyssnas eller granska någon del av processen.

Du har rätt angående insynen, och det är en viktig funktion i våra domstolar. Dock finns begreppet "bakom stängda dörrar" som effektivt utesluter all insyn i mål eller förhör/diskussioner som anses känsliga. Jag skulle vilja hävda att beslut som tas i försvarsunderättelsedomstolen (lite komiskt förkortad FUD är av den natur att de i en vanlig domstol skulle hållas bakom stängda dörrar.

Du får inte veta att du blir avlyssnad oavsett om avlyssningen sker av polis eller, som i det här fallet, FRA. Polisen har en liknande process för att få tillstånd att t.ex. lyssna av din telefon om du är misstänkt för brott. Du får ingen varning som berättar för dig att så faktiskt sker.

Av ivanmedi
Skrivet av Ixos:

Helt fel.

FRA avlyssnar allt då de är direktinkopplade vid trafiknoderna.

För att kunna få söka på vissa sökord i denna redan avlyssnade datamängd krävs ett summariskt tillstånd hos speciell "hemlig" FRA domstol som varken staten eller medborgarna har någon insyn i. Att ens kalla detta för domstol är ett hån mot våra demokratiska rättigheter.

Delvis fel.

Jag utgår från att du tillskansat dig "faktan" ovan genom Aftonbladet eller liknande. De avlyssnar inte alls allting hela tiden. De får tillstånd av domstolen* att avlyssna utvalda fibertrådar eller andra signalbärare.

* Som du mycket riktigt påpekar är det inte samma typ av domstol som man traditionellt syftar på med ordet domstol. Att kalla den ett hån mot våra demokratiska rättigheter känns klumpigt, dock. Hur mycket demokratiskt inflytande finns i "vanliga" domstolar?

Skrivet av JörgenL:

Tror du på det där själv? FRA samlar in och lagrar så mycket trafik de kan lägga vantarna på och har råd att spara. SEN kör de analyser på de sökbegrepp de får godkänd. Såvitt vi vet... Och vad vet du vad de sparar? Det jag vet är att de så sent som härom veckan fick smäll på fingrarna för att de lagrade saker för länge. Material som fick lagras i högst sex månader i en viss databas fixade de genom att flytta det till en annan databas som var oreglerad... Och det är inte första gången de bryter mot sina regler, det händer hela tiden, och då är det bara sånt som deras övervakare upptäcker. Hur mycket bryter dom inte mot reglerna fast som inte blir upptäckt?

Det finns bara ett parti att rösta på när det gäller sånt här, det är Piratpartiet.

De har inte rätt att spara uppgifter för framtida användning, så redan där faller din stora punkt. Nästa poäng du gör är att de tidigare sparat datan för länge. Vad säger det? Jo, att de de facto är övervakade och kontrollerade av annan instans. Tror du att det ö.h.t. hade kommit fram att de sparade data för länge annars? Tror du att de kan bryta mot lagen som säger att de inte får göra just det du påstår ovan, utan att det hade kommit fram?

Av ivanmedi

Som ni kanske vet (eller inte vet) krävs det domstolsbeslut för att FRA ö.h.t. ska kunna göra någon avlyssning. Dessutom kan de inte, just på grund av detta faktum, inte göra s.k. "massavlyssning" och spara på sig information för framtida användning.

Tvärtom krävs det ett tydligt mål med spaningen, och all data som samlas in kan i sin tur inte användas i nästa "uppdrag". Så om ni av någon anledning fastnar i deras nät när ni skickar e-post eller ringer till någon i utlandet, får de alltså inte använda denna data om ni inte är mål för spaningen, eller på något vis kan knytas till den.

Av ivanmedi
Skrivet av tronicmannen:

De har redan lyckats hjärntvätta dig förstår jag. Kan rekommendera dig www.avpixlat.info och www.friatider.se . Dessa sidor är en bra motpol till det du kallar neutralt. Du behöver inte tacka mig för att jag nu ger dig möjligheten att ta av dig bojorna!

Har du råkat gå in på fel sida på väg till Flashback, eller är det gott om korkade smygrasister även här på SweC? Avpixlat och liknande sidor skriver några av de mest vinklade nyheterna som går att konsumera, möjligen frånsett skvallerpressen. Sen att det råkar vara från din vinkel får stå för dig, men led inte in en massa unga människor i den där skiten.

OT:
Jag tycker det är lite galet att de kan ta ut avgiften oavsett om man använder sig av internetsändningarna eller inte. Är det så klurigt att skapa login till alla som betalar, och ge dem tillgång till innehållet? Rent tekniskt kan det ju knappast vara något problem.

Av ivanmedi

Härligt att de väljer att inte nämna namnet på väsktillverkaren, men visar en gigantisk logga speglas i displayerna (0:30)

Av ivanmedi

Jag lånade en lista från SMHI senaste gången jag gjorde en sån här lista.

wget "http://www.smhi.se/produktportal-1.0/geosearch?lang=swe&q=%25sverige&limit=50000&timestamp=1344432656602 "
(sätt till en någorlunda riktig timestamp)

Nyckeln här är parametern "limit" samt "q=%25sverige". Bör fungera fint även för andra länder.

Av ivanmedi
Skrivet av mfm:

Tror inte tillverkarna fick annonsera ut exakt vilka processorer som stöds innan Ivy Bridge var officiellt släppt.

Den 28 februari släpptes BIOS 0803 som la till support för fler CPUer, men i CPU-support-listan finns ingen CPU med som började fungera med 0803... Så det är antagligen Ivy Bridge, bäst är väl att kolla med ASUS support.

Tack! Jag provade att ringa ("Asus tar tyvärr inte emot samtal rörande komponenter just nu"), så jag väntar på mailsvar angående huruvida det fungerar eller ej. Postar här när jag vet, kan kanske vara till hjälp för andra med lite äldre Asus-kort.

Av ivanmedi

Ja, tack... Men efter en del erfarenhet med komponenttillverkare vet jag att det ibland kan vara lite si och så med uppdateringar på de officiella produktsidorna.

Det är därför jag frågar här

Dold text
Av ivanmedi

Asus P8H67-I och Ivy Bridge?

Hej!

Jag har, efter ett nedlagt datorbygge, ett st Asus P8H67-I liggandes. Jag saknar bara processor för att få en fungerande dator, tänkt att bli en hemmaserver (tänk web, VPN, streaming, transcoding i realtid, etc.) som även agerar HTPC. Min fråga är om jag helt utan problem kan köra med en ny Ivy Bridge-processor till det moderkortet?

Jag läste om att det kan krävas en UEFI-uppdatering, vilket kan bli svårt då jag inte har någon Sandy Bridge-processor i dagsläget.

Vad säger ni?

Tack!
Ivar

Av ivanmedi

Hmmm, verkar finnas ett antal olika varianter av svar på den understa blå texten. Lite beroende på hur snäll man vill vara mot Emil & Jonas... Kul korsord att lösa i övrigt!

Av ivanmedi
Skrivet av fyx:

WHS har Drive Extender, vilket fungerar oberoende av kontrollerkort. Ta en titt på FlexRAID om du ska köra en vanlig utgåva av Windows, väldigt populärt i HTPC sammanhang. Out-of-box saknar Ubuntu 10.10 stöd för nya Intel platformen, ska dock gå att lösa med lite meck. Kör själv med ett H55-ITX, så övriga komponenter bör fungera.

FlexRAID verkar ju mycket intressant. Det ska jag helt klart kolla närmre på.

Verkar dessutom som att Microsoft ska stänga av Drive Extender i WHS V2 som kommer senare i år.