Inlägg

Inlägg som taliz har skrivit i forumet
Av taliz

Köp en begagnad iPhone SE. Den kommer få uppdateringar i några år till.
Alla Android-telefoner i din prisklass kommer inte uppdateras, och därmed kan du bli hackad.

Förövrigt kommer Apple presentera nya iPhones imorgon kväll. Men de lär kosta mellan 8-11000kr.

Av taliz

Om du kan så vänta åtminstone tills oktober är slut. Lär presenteras nya datorer antingen i september eller oktober nämligen.

RAM går inte uppgradera i efterhand, så välj minst 16GB.
Disk går ju att använda molnlagring om det skulle ta slut.

Av taliz

Inom 2-3 månader kommer det garanterat en uppdaterad modell. Ryktas om en ny Macbook Air med Retina skärm som lär vara billigare än MBP.
Så om jag vore du skulle jag vänta lite..

Av taliz
Skrivet av FreeMan:

En Tesla för ca 500k innebär att du får en Model S som har gått rätt många mil. Försäkringen på dessa är skyhög och jag är imponerad av att du kan se in i framtiden och förutspå en minimal värdeminskning.

Anledningen till att Tesla har hållit i värdet historiskt är att Tesla S när den kom började på ca 650k om jag kommer ihåg rätt. Därefter har de höjt priset 50-100k per år på ny bilar.

Var intresserad av en Tesla och hyrde därför en Modell S under hela december månad. Kunde snabbt konstatera att upplevda kvaliteten på inredningen är katastrofal. Man måste komma ihåg att det är en amerikansk bil. Tydligen ska Modell X hålla bättre kvalitet.

Jag bestämde mig för att inte köpa en Tesla då inredningen var som sagt en katastrof. Kupén höll inte värmen, det immade igen, vindbruset var högre än vad som är acceptabelt till priset. De karmlösa dörrar var inget hit för den svenska vintern heller.

Min förbrukningen låg inte i närheten av den utlovade utan närmare 2,5-3.0 kWh i Stockholmstrafiken. Laddningstiden på superchargerstationen var 1h och inte 80% på 20 min.

Jag uppskattar det Tesla har gjort för bilindustrin, dvs väcka andra biltillverkare till liv. Men jag ser inte att Tesla har en plats i morgondagens bilindustri. Betänk att andra biltillverkare har 50-100 års erfarenhet av att bygga bilar. Det tar tid att bli konsekvent bra på något och frågan är om Tesla har pengar nog att hinna bli det nu när andra biltillverkare börjar komma med liknande drivlina.

Som sagt blev det inte Tesla för mig utan en "oljebrännare", en Porsche Macan som får duga tills Porsche Mission E går att få tag i. En bil med förhoppningsvis byggkvalitet, komfort och körglädje.

Skrivet av FreeMan:

Det är många bilar som kör ifrån Porschen. Om det bara var prestanda jag var ute efter hade jag valt något annat. Men roligt att du är nöjd med din. Den har hyrde var en 2017 med next gen stolar.

Mitt problem är att Tesla inte är konsekventa i sin produktion. Efter att ha spenderat allt för många arbetsdagar i Norge och åkt många Tesla taxis så kan jag konstatera att alla hade olika missljud och fel i passformen.

Skrivet av FreeMan:

Håller helt med att tillverkarna kan lära av varandra. Frågan är vem som lär sig snabbast och jag vet vem jag sätter pengarna på. Jag tror att majoriteten av köparna kommer välja ett etablerat bilmärke så fort de kommer med elmotor och 50+ mil i räckvidd.

Har fått bilden av att Elon Musk vill förändra världen. Med Tesla förändrade han världen. Samma sak med sina solcellstakpannor. Med SpaceX visar han att rymdresor kan göras mycket billigare och att Mars inte är ett omöjligt resmål. Är tveksam till att han kommer orka driva Tesla framåt och istället går vidare till andra mer intressanta idéer i och med att han redan lyckats förändra bilindustrin.

Försäkringen på Tesla är inte högre än motsvarande Porsche eller annan bil i samma liga.
Man kan i många fall lära av historien för att förutspå framtiden. Det är faktiskt det vanligaste sättet att göra just det.
Anledningen till att Tesla håller värdet är främst att det är en bra och eftertraktad bil.

Du kastar ur dig en massa påståenden som verkar vara citerade av någon Teslakritiker.
Håller din Porsche utlovade förbrukningssiffror tex? Självklart inte.
Verkar inte heller som du är intresserad av att förstå och lära dig att allt inte funkar likadant i en elbil som en oljebrännare.
Att säga att "Laddningstiden på superchargerstationen var 1h och inte 80% på 20 min." är ungefär som att säga "det kostade 1000kr att tanka min bil och inte 800kr!". Allting är relativt och beror på massvis med variabler. Vilken SOC började du på? Var laddaren bredvid ledig eller upptagen? Var batteriet varmt eller kallt? Vad var SOC när du slutade? Vilket batteri hade bilen? Etc etc.

Oavsett, jag må låta som en Teslafanatiker, men jag inser naturligtvis att allt inte är guld och gröna skogar. De har haft en hel del såväl tillverkningsrelaterade svårigheter som rena teknikproblem.
Men, särskilt för att vara en ny biltillverkare som dessutom gör något så oortodoxt som att satsa 100% på en annan drivlina, så är det de uträttat extremt imponerande.
De löser och implementerar dessutom förändringar på veckor, jämfört med år hos övriga tillverkare.

Det stora du missar är dock vilket försprång Tesla har runt infrastrukturen. De har för det första flera magnituder större tillverkningskapacitet för drivlinan, särskilt batteriet. För det andra har de ett globalt täckande snabbladdarnät. För det tredje har de, återigen globalt, etablerat servicecenter dedikerade för elbilar.

Även om övriga tillverkare skulle vilja börja tillverka elbilar i stor volym så kommer de helt enkelt inte kunna det då det kräver helt nya fabriker och tillverkningslinjer, samt batteritillverkning i en enorm skala.
Idag levererar LG Chem och Samsung SDI batterier till majoriteten av de etablerade märkenas elbilar. Men de har inte en chans att komma upp i ens en tiondel av Teslas volym de närmaste åren, de har ingen "gigafactory" vilket tar flera år att bygga.

Kort sagt, Tesla tvingar övriga tillverkare att byta spår. Men det kommer ta många år för dem att göra det, och under tiden växer Tesla enormt. Tillverkningen ökar exponentiellt och de säljer allt de tillverkar. Det säljs redan idag många gånger fler Model S än det säljs BMW 7-serie, Mercedes S-klass, Audi A8, Porsche Panamera mfl KOMBINERAT.
Model 3 kommer göra samma sak för mellanklassen, dvs BMW 3-serie, Mercedes C-klass, Audi A4 mfl.
Jag är helt enkelt övertygad att Tesla kommer leda utvecklingen och bli en av världens största, om inte den största, biltillverkaren det närmaste decenniet. Den enkla anledningen är just att de har ett betydligt större försprång än folk inser.

Av taliz
Skrivet av bubbelbabbel:

Varför inte Tesla? Svar: priset.

Skickades från m.sweclockers.com

Du överväger ju redan en Q7 för 450000, eller tom ny för 775000?
Finns beggade Tesla för strax över 500k. Den lilla skillnaden i begpris sparar du in på soppa, och även värdeminskningen blir minimal.
Du lär också kunna köra i stadskärnor när fossilbilar blir förbjudna.

I min värld är det fullständigt vanvettigt att lägga uppåt en halv mille på en oljebrännare som kommer vara helt värdelös om bara några få år.
Tesla däremot håller värdet väldigt bra, och efterfrågan och därmed begmarknaden kommer bara bli större och större för elbilar, medan fossilbilar kommer bli helt stendöda.

Av taliz

Varför inte eldrivet? Tesla har luftfjädring och kan höjas vid behov, bekväma och kan lasta mycket.

Annars hade jag nog siktat på Volvo. XC40 eller XC60, bensin för diesel suger(har en själv).
Bäst stolar, säkra, bekväma, bra andrahandsvärde osv. Enda plumpen att de inte finns eldrivna..

Begagnade stora tyska dieselmonster är nog de sista man bör lägga pengarna på...

Av taliz
Skrivet av Ozzed:

Ge mig 8K på en 24"-skärm så blir jag imponerad. Det är ju inte så svårt att öka upplösningen om man samtidigt ökar skärmstorleken.

Med tanke på att det finns 4K på mobilskärmar så lär 8k på 24" inte vara något problem överhuvudtaget.

Av taliz

Själv funderar jag på en OneBlade, men då mest för att raka huvudet.
https://www.clasohlson.com/se/Elektrisk-rakhyvel-Philips-OneB...

Kört med trimmer so far, men vill nog prova att få det slätt och fint.

Av taliz
Skrivet av anon159643:

iPhone X är grymt snygg, angående storlek så är det för och nackdelar med en större. Döyta på telefonens framsida är dock slöseri och detta slöseri på en sak som man dygnet runt släpar runt vill många ej ha.

Du missade min poäng, vilken var att X har en skärm som är lika smal som vanliga 6/7/8, dvs betydligt smalare än Plus.
Kanske bara är jag.. men tycker det är alldeles för många långsmala mobiler på marknaden nu. Man når lätt skärmens sidor för de är så smala, men inte toppen för de är så långa.

Av taliz

Tycker det är intressant att många som tidigare kört iPhone 6/7 Plus nu siktar på att byta till X.
I storlek är ju X lika bred som en en vanlig 6/7/8, dvs betydligt smalare skärm än en Plus.
Den är ju utdragen på höjden bara, vilket är rätt värdelöst IMO.

Antagligen kommer det nästa år en "Plus"-variant med liknande design som X, men med mått liknande nuvarande Plus. Dvs bredare skärm.
Då kan det bli intressant att byta...

Förövrigt föredrog jag Android tills jag fick en iPhone 6 som jobbmobil för nåra år sen. Är lite småsugen på en Pixel 2 XL, men med tanke på att supporten droppas så snabbt för förra årets Androidmobiler, det ofta börjar lagga lite här och där, samt att de nu kostar lika mycket eller mer än en iPhone... varför skulle man då välja Android?

Av taliz

40k för en 55" oled?!?
Finns väl riktigt bra 65" oled för halva priset nu...
"kalibrering" kan man göra själv, bara googla efter settings.

Av taliz

Köp ett vanligt xbone på blocket och spela fifa 17 på till att börja med, och byt det mot ett 500gb S sen när det släppts?

Av taliz

Kraftfull. Mac. Vettigt pris.
Välj 2.

Apple har ALDRIG byggt billiga kraftfulla datorer, och lär aldrig göra det heller.
Apple har heller aldrig brytt sig om specsrunkare.
Mac Pro är fortfarande en väldigt kraftfull dator, och den är vad som står till buds om man vill ha den absolut snabbaste Mac som finns.

Av taliz

Ja har man fått det man köpt så skall man givetvis betala för det. Annars är man en vedervärdig tjuv.

Av taliz

Jag har sagt det innan och jag säger det igen. 4k är som 720p, ett mellansteg som aldrig riktigt kommer få fotfäste innan nästa steg. 1080p var ju det som slog, och 8k är nästa(8k standarden var färdig samtidigt som 4k).
Så att köpa 4k tv känns lika (o)värt som det var att köpa en 720p tv.
De här mellanstegen, dvs 720p och 4k, är bara ett sätt för elektronikbranschen att kränga på folk "det senaste".

Min nästa tv, såvida inte min nuvarande 1080p plasma går sönder, kommer bli en 8k OLED.
Hade jag varit tvungen att köpa tv idag skulle jag satsa på en stor, billig, 1080p LED-tv UTAN smart-funktioner, och sen koppla in en RPI eller liknande med KODI/PLEX.

Av taliz
Av taliz

Köp en begagnad Macbook Air med 8GB RAM på blocket.
Se till att du får kvitto.
Klart.

Av taliz

Min förening var i samma sitts för några år sedan.
Eftersom det i Stockholm är lag på att Stokab ska dra in fiber, så fanns det fiber i källaren.
Vi hade också ett koaxnät med Comhem.

Vi hade en föreningsstämma 2012 har jag för mig, där en styrelsemedlem hade ett erbjudande från ett bolag(som jag glömt namnet på) där de erbjöd 100/100 för 75kr/mån, och de stod för indragning av fiber/ethernet i alla lägenheter, mot att de fick ensamrätt/ägde nätet i 5 år(sedan skulle vi få det av dom). Det skulle då bli en hyreshöjning för samtliga på 75kr/mån. Men eftersom det bor massa gamlingar här som inte ville ha internet så röstades det förslaget ner.

2013 kom ett nytt förslag från bredbandsbolaget, de erbjöd också att dra in fiber/ethernet till samtliga lägenheter, gratis, och krävde också ensamrätt i 5 år. Däremot var det inte krav på att alla skulle ansluta sig, utan det var valfritt. För de som dock anslöt sig så gällde bredbandsbolagets vanliga priser(dvs 2-300/mån minst). Det förslaget accepterades och nu har vi deras nät här. Jag körde vidare ett tag på comhem då b2 inte hade några acceptabla priser, men nu har jag 100/100 "fiber" för 199/mån(bundet i 12mån) vilket jag tycker är OK(pyntade 100/mån för comhem 50/10 innan...).

Så, mitt råd är att välja en leverantör som står för all kabeldragning och inkoppling samt drift av ethernet/fiber - välj absolut inte koax då ni blir inlåsta med Comhem.
Hursomhelst, leverantören kräver säkert ensamrätt några år, och det är OK - för de betalar ju för nätet. Se till att få så lågt pris per månad som möjligt bara.
Ownit tror jag personligen vore bra.

Av taliz

Herregud vilka jobbiga människor det finns. Sk "blocketmongon" antar jag. Och då menar jag människor i den här tråden, inte säljaren.
Här är alltså en ung kille som skall sälja ngt för en struntsumma.

Har han då sagt OK till ett bud, men det kommer ett högre bud innan affären avslutats, ja då går man till den förste och säger: "du, det kom ett högre bud, vill du matcha?".
Vill han då inte matcha så säljer man till den som la det högsta budet. Så enkelt är det.
Det finns ingen jävla "rätt" att få köpa något, och några "avtal" ingås inte sålänge inget avtal skrivits under.

Av taliz

Jag är i samma sits, men det har gått betydligt längre. I sju år har jag nu levt i en lägenhet där grannen under spelar musik eller lyssnar på radio i tiotals timmar varje dag/natt. En arbetslös 60-årig långhårig gubbe.
Jag har de senaste åren jobbat hemifrån vilket gjort problemet betydligt värre.
Kl9 sätter han igång radion och har den igång till kl18-19 på kvällen, sedan spelar han musik till kl3-4 på natten(han verkar inte ha mycket av sömnbehov).
De första åren gick jag och bankade på hans dörr dussintals gånger och bad han sänka, vilket han gjorde men under protest. Sedan tog jag upp det med styrelsen(brf), och efter mycket om och men gav de honom en varning.
Sedan upprepades processen gång på gång, jag fick tjata och skicka dokumentation till styrelsen. Det har tagit månader av mailande och ringande, samt ett antal face to face, för att de överhuvudtaget skall prata med grannen.

Sju år senare har grannen fått totalt tre varningar, och det har blivit lite bättre men det har gått så långt att min hälsa blivit rejält påverkad till det negativa. Jag får ont i bröstet varje gång grannen börjar spela och har sömnbesvär och blir lätt sjuk.
Jag har meddelat styrelsen detta men det enda de säger är att ingen annan klagar, trots att jag vet att fler har gjort det(de har dock flyttat härifrån nu, antagligen gav de upp).
Jag kommer troligtvis att flytta då styrelsen helt enkelt verkar oförmögen att lösa problemet. Egentligen borde jag driva det vidare i hyresnämnden(ja de hanterar även bostadsrätt) och kräva skadestånd från styrelsen, men jag vet inte om jag orkar.

Så mitt råd för att slippa hamna i min sits är följande:
1. Läs bostadsrättslagen, specifikt avsnittet om störningar. Det är faktiskt inte jätte mycket text, och det kan vara bra att ha koll på.
2. Dokumentera noggrant varje störning(dvs varje gång det spelas), med exakta klockslag och datum.
3. Ta upp det först med grannen, och hjälper inte det så ta upp det med styrelsen.
4. Om inte styrelsen löst problemet inom några månader, lämna då in ansökan till hyresnämnden.
5. Om hyresnämnden inte dömmer till din fördel, flytta omgående.