Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Brillmongot har skrivit i forumet
Av Brillmongot

Efter att ha sett Jupiter Ascending har jag har noll tillit till deras förmåga att producera filmer värda att se.

Av Brillmongot

Köpte ett decennium sedan min första ssd, en 240gb intel 520 Cherryville samtidigt som två WD black 3tb.
SSD'n dog nyligen, all data på den gick förlorad. En hårddisk dog förra året, den andra lever än och dess SMART varning för dåliga sektorer har legat oförändrad på samma nivå i över tre år.

Av Brillmongot

Problem med x570, PCIE-banor och NVME diskar som spökar

Nu när jag börjat snöa in mig på virtualisering i allt större grad så bestämde jag mig till slut att vad jag verkligen saknade i mitt liv var ett par NVME diskar med tillräcklig kapacitet att frigöra mig från allt vad lagringsproblem innebär. Köpte därför ett par 2tb diskar begagnat här på marknaden och installerade dem men stötte genast på patrull och har sen dess bara kommit att förstå att jag inte förstår någonting. Frågar därför om hjälp.

Först trodde jag Windows storage spaces var boven i dramat, sen visade det sig att jag kunde bara fylla upp den write cache som en disk hade och sedan stendog den (helt oberopbar från operativsystemet). Gjorde antagandet att det var ett problem med kontrollern i disken och lämnade in båda som ett garantiärende då jag tappat tillit till Seagate som ssd-tillverkare (de har dålig service men är annars ej att klandra i detta) och ersatte med ett par 970 Evo Plus diskar. Här sitter jag nu med ett par diskar som är totaldöda igen och som dyker upp i explorer som oformaterade, i diskmgmt som formaterade och i diskpart inte alls.
Båda funkade fint när jag installerade dem och jag kunde både skriva och läsa stora mängder data från dem (>100GB) men en dag senare så kan jag bara testa dem i bios (inga fel alls) medans Windows inte ger mig någon som helst åtkomst till någon av paret.

Uppenbarligen är diskarna inget problem. Båda uppsättningar fungerade precis när jag installerat dem, båda uppsättningar uppvisade precis samma symptom när de slutade fungera. De enda gemensamma nämnarna finns i övriga systemet.

Frågan är då, är det Windows LTSC som är problemet eller mitt moderkort som är ett Asus Crosshair VIII Hero? Jag kör dubbla grafikkort i de översta och understa PCIE-uttagen och har de båda diskarna installerade i de två m.2 anslutningar som finns på moderkortet.

Rimligtvis borde det inte vara några som helst problem för moderkortet att dela upp PCIE-banorna mellan grafikkort och NVME-diskar så att grafikkorten får x8 vardera och x4 vardera till diskarna. När jag läser mer om hur banorna på Crosshair VIII är uppdelade mellan de olika anslutningsmöjligheterna så ser jag att det undre x16 uttaget går via sydbryggan och bara har fyra PCIE-banor vilket också delas med en av de två m.2 anslutningarna. Vad jag inte förstår över huvud taget är om detta alltså är en ogiltig kombination av grafikkort och NVME-diskar varför fungerar allting felfritt under de två timmar när jag belastar hela systemet till max men inte nästa dygn när jag kommer hem från jobbet och förväntar mig att kunna göra någonting med mina nya diskar? Om det är en konflikt som uppstår mellan grafikkort och NVME som slåss om samma banor, varför uppstår då precis samma fel med den andra disken som är direkt kopplad till CPU?

Av Brillmongot
Skrivet av tuomi:

Dök på den här via reddit och kom ihåg att det i slutändan skulle testas men kan inte dra mig till minnes att jag sett testet någonstans.

Hur gick det i slutändan? @Brillmongot & @wittwang

Kan ej kommentera på gamers nexus och deras redaktionella beslut men jag inhandlade nyss en 5950x, väntar endast på att kylblock anländer sen kommer jag prestandatesta först med kylpasta sedan utan och publicera resultat inom förhoppningsvis två veckor. Den 3950x som jag kört utan kylpasta under året som gått kommer jag också publicera prestandaresultat för.

Av Brillmongot

Föga förvånande att en shitcoin pendlar dramatiskt i värde men ens när Chia låg på topp så var det föga lönsamt.

Av Brillmongot

Har ett 7970 DC2 som bara ligger och samlar damm, kan det vara intressant?
Funktionstestat så sent som i vintras och verkar fungera bra bortsett från artefakter som dyker upp sporadiskt i arma (vet ej om det är drivrutiner eller kortet som spökar).

Av Brillmongot

400+F

Av Brillmongot

Budar 300
Vad tusan kostar frakten för detta paket?

Av Brillmongot
Skrivet av Nikodemous:

Jag märker att du trollar, men jag besvarar det ändå. Jag tror ingen vill att vi skall återgå till 1800 talet med häst å vagn och det finns alternativ för att bibehålla våran kvalité som vi byggt upp om vi gör det på rätt sätt. Smarta datorer som drar lite ström som i sin tur kan drivas av solceller är ett av dom.

Du tror att lagstiftning av processorers strömförbrukning är rätt väg att gå för att uppnå din dröm? Om något så skulle det endast ha exakt samma inverkan som i bilindustrin där det endast leder till sämre energieffektivitet då högre krav på säkerhet klubbas igenom.

Den enda utvecklingen vi sett inom datorbranschen med undantag för bulldozer har varigt en stadig förbättring med varje generation ur energieffektivitetssynpunkt, att nu i dagsläget inte kunna lita på att sådan utveckling skulle kunna fortgå långt in i framtiden därför att intel bestämmer sig släppa en enorm krets med proportionerligt enorm energiförbrukning är ren och skär dårskap. Likaså hade det varigt dårskap att stänga ner AMD som miljöförbrytare ca 2011.

Det finns ingen annan marknad än processorbranschen där energieffektivitet prioriteras så högt och det av den enkla anledningen att energieffektivitet är så centralt bunden till prestanda för slutanvändare.

Om det sticker i ögonen för dig att folk använder dessa produkter till fullständigt onödigt skit som underhållning (ska vi pröva räkna på hur många terrawattimmar som gått åt till transkodning av orientalisk tecknad pornografi?) så ber jag dig föregå med gott exempel, kör din dator till tippen.

Av Brillmongot
Skrivet av Nikodemous:

Jag tycker fortfarande det är helt åt fanders då vi konsumenter tillsammans måste använda mindre resurser i framtiden för att klara klimatmålet. Hur sjutton skall det gå till om nyare datorer drar mer? Och kom inte med att jag kan köpa nåt som drar mindre för spelen som tillverkas blir ju inte mer lättdrivna i framtiden.

Menar du allvar nu eller har du vandrat vilse? Om du menar allvar, släng ut din dator omedelbums och håll inte på med sådant fjant mer. Det enda du bidrar till är en urholkning av jordens naturresurser och kinesers cyniska utnyttjande av utvecklingsländer och etniska minoriteter. Vad är du för jävla egotistiskt svin som slösar med moder jords begränsade rikedomar på datorspel?

Av Brillmongot
Skrivet av Nikodemous:

Resonerar du på samma sätt när du köper en bil? Genom skärpta regler och stigande oljepris har biltillverkarna gjort bilarna drivmedel-snålare, samtidigt som de generellt presterar bättre. Detta är givetvis något som också borde ligga i konsumentens långsiktiga tankebana.

Ditt resonemang är fullständigt döfött, en bil är bra mycket mer än bara en motor. För övrigt bidrar merparten av lagstiftningen som begränsar hur ett motorfordon får tillverkas till at de blir MINDRE bränslesnåla.

Av Brillmongot
Skrivet av Nikodemous:

Detta är åt helskotta! Här förväntas världen använda mindre av världens resurser å så tänker jätte-bolagen släppa sånt här?! Om det inte finns några direkta regleringar vad teknikbolagen får sälja så kommer inte heller dessa prioritera att göra deras produkter mindre strömtörstiga heller.

Men herregud inget som tvingar dig eller andra köpa strömtörstigt skräp, tursamt nog finns nu konkurrens som man kan välja om man värdesätter prestanda och effektivitet.

Av Brillmongot

En stationär
En telefon

3 klientlösa VDI terminaler spridda runt hemmet.

Av Brillmongot
Skrivet av danskung:

Tycker för övrigt att detta är bra gjort av staterna. Detta kommer att göra att OEM tvingas använda 80 plus gold nätaggregat och motivera dem att använda 2 stycken 8gb istället för en 16gb. Dock kan detta skapa extremt konstiga konfigurationer.

Det är ett fullständigt idiotiskt regelverk som hade kunnat göras helt irrelevant bara genom att be Microsoft/Apple/Google att som standardkonfiguration försätta datorn där deras operativsystem är intellerade i viloläge efter en minuts idle.

För det första kan du kringgå restriktioner genom att bara bre på med en massa USB-portar, för det andra så berörs inte elförbrukningen vid bruk eller vad datorererna brukas till. Menade dessa jävla clowner allvar med att vilja göra en god sak för miljön så hade de infört totalförbud för alla datorspel.

Av Brillmongot
Skrivet av Krakkan:

Visst är det väl användarens ansvar men det är som att säga till google att sluta ta bort malware från play store och att det är upp till användaren att inte installera det malware som finns där. Jag tycker operativsystemet har ett ansvar också vare sig det är Linux eller Windows. Det är bara att man gör olika. 40% mindre Malwareinfektioner med Win 11 tycker jag är bra!

Frågan är främst kommer det verkligen ha den effekten? Är malware installerat via microsofts butik verkligen ett hot eller är det heta singlar i din stad som fiskar via e-mail?
Noll malware över en tioårsperiod utan vare sig brandvägg, virusskydd, UAC eller mikrokodsuppdateringar med total åtkomst till precis alla systemfiler är en trend som det omöjligen går att förbättra. Förvisso har jag nu familjemedlemmar som inte kör Common Sense Enterprise 2021 med fria offline uppdateringar men de hålls isolerade i VM.

Av Brillmongot
Skrivet av Krakkan:

Skönt att dom står på sig, jag vill iallafall ha ett säkrare windows.

Ett säkrare windows är ditt ansvar.

Av Brillmongot

Köper gärna två m2 diskar om du går med på 3600kr+frakt.
Rätt sugen på rampaketet också men osäker på QVL, har blivit bränd av kompabilitetsproblem förut med Corsair.

Av Brillmongot

>Utöver detta erbjuder den nya QLED+-panelen 12 bitars färgåtergivning till skillnad från föregångarens 8 bitar.

Är detta via dithering eller är det fullt sanningsenligt 12 bitars färgdjup per kanal?

Av Brillmongot
Skrivet av Ryssfemma:

Nej tack, inget cringe framtidsfokuserat, de har starwars för de.

Tråkigt dock att de får spelen och rulla på äldre konsoler, krokben för vad det skulle kunna vara istället med grafiken.

Vet ej hur många som är medvetna men hela anledningen till att gamla Lego-set med sci-fi tema har blivit samlarprylar är att när Lego fick Star Wars licensen så var de tvungna att sluta producera allt material baserat på eget sci-fi IP. Samma för Dice skulle jag nog tro, helt sonika kommer det ej bli någon uppföljare till 2142.

Av Brillmongot

Fyra utgångar för ett topp-kort? Varav bara tre är hdmi/dp?

Fullständigt patetiskt.