Inlägg

Inlägg som Lord E har skrivit i forumet
Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Meto
Skaffa en hyfsad server om du vill köra de som tunna klienter.
Annars skulle jag rekommendera www.damnsmalllinux.org en minimal dist för äldre datorer. Har MSN klient mp3-spelare och webbläsare från början körs direkt ifrån cdn men kan också installeras till hårdisk.

Jo, känner till att det finns en sådan i alla fall... 50MB eller vad är det? Att det har sagda program visste jag däremot inte! Alltid lär man sig något nytt

Men jag tror jag lägger det här projektet på is ett tag (läs "permanent" ). Som sagt, syrrorna får klara sig med en och en halv dator, det har de gjort fram till nu.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av emilsson
Hörde att Beowulf är en linuxdist för kluster? Används för massiva beräkningar. Testa den disten? Berätta hjärna hur det gick sen!

Var så vänlig och läs tråden innan du skriver. Det jag ville ha var ett kluster/nätverk som gjorde ett par gamla datorer brukbara. Jag har inte tänkt utföra några massiva beräkningar på de gamlingarna...

EDIT: Efter att ha läst lite snabbt om Damn Small Linux verkar det ju faktiskt kunna vara nåt att ha... Kanske ska testa det och se vad som händer

Av Lord E

Okej, så det finns alltså inte mycket att vinna på att koppla ihop ovan nämnda datorer? Nåja, syrrorna får väl klara sig med en dator Tack för hjälpen!

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av [KIL]FarmoR
om du har 4st datorer, och inte har tänkt att använda alla kan du ju ta minnena ifrån dom du inte ska använda och stoppa i dom du tänkt använda. Sen någon linux dist på det.

Tja... Bara det att ett moderkort inte har plats för hur mycket minne som helst, och en av dem är redan fullproppad, tror jag Sen är jag inte säker på ifall det är samma minnestyp i alla datorerna heller.

Hm, kom på att jag kanske ska fråga det här innan vi fortsätter. Skulle några tunna klienter på ~200MHz styck med en ~500MHz server vara bättre för surfning än att helt enkelt blåsa rent i allihop och ha dem separata? Bl.a. Nätverkshastighet begränsar ju snabbheten och kanske kan bli en rätt duktig flaskhals...

Av Lord E

Just det ja, fick väl lite hjärnsläpp och glömde bort tunna klienter En sån lösning skulle ju också fungera. I så fall vore det nog ganska bra med nåt Windowsliknande så att syrrorna inte känner sig alltför vilsna.

Kanske ska säga lite om datorerna också. Det är några stycken... vet inte just nu... men tror det är fyra stycken gamla lik á 200MHz eller liknande. Minne och allt annat är väl i samma klass ungefär, och jag har inga tankar på att uppgradera någon av dem.

Av Lord E

Kluster på några antika burkar?

Har några gamla härken här hemma som mest står och samlar damm, så jag tänkte att jag kanske kunde bygga ihop ett kluster av dem så att det åtminstone går att surfa med dem. Har kikat runt lite både här på forumet och på google, men vet inte riktigt vad jag letar efter.

Det jag vill ha är ett operativsystem som:
*Är enkelt att installera/konfigurera eller vad nu som behövs
*Är enkelt för tekniskt handikappade småsystrar att använda
*Kopplar ihop några datorer och helt enkelt kör dem som en enda dator - delar upp belastningen på flera processorer och minnen m.m.

Sen har jag några frågor också.
*Vad är bäst/lättast? Att ha en eller ett par diskar i varje dator eller att ha så många som möjligt på samma plats? Om det senare kanske man kan hitta nåt som körs på live-CD eller liknande.

Jag har ingen erfarenhet av Linux eller Unix, och vill helst slippa fixa med extensioner och sånt. Det enda jag vill just nu är att bygga ett fungerande datorkluster, sedan kanske man kan meka lite med det efteråt.

Så, nån som har några förslag? Jag läste lite om KlusTriX och Rocks Cluster Distribution, men som sagt, jag visste inte riktigt vad jag skulle leta efter...

Lite snabba instruktioner för hur man installerar föreslaget operativsystem vore också trevligt. Tack!

Av Lord E

ASUS EN7900GT

Core Clock: 450MHz -> 570MHz (+27%)
Temperatur, vila: ~42 grader C
Temperatur, högsta uppmätta: 55 grader C
Kylare: Zalman VF900-CULED @ 5V? Lägsta varvtal med Fan Mate 2 iaf.
Volt: Ingen aning, standard antar jag. Har inte voltmoddat vad jag vet.
Monitorprogram: RivaTuner v.2

Överklockat med ASUS SmartDoctor, återkommer med minnesfrekvenser.

Av Lord E

Okej, då var det väl nåt annat som gjorde så. Tänkte inte på att kolla på wikipedia, annars använder jag den ganska ofta.

Av Lord E

Mhm... Kanske det. Verkar lite konstigt dock, jag har bara haft den här riggen (inklusive kylaren) i... fem månader? Och dessutom visade BIOS på höga remperaturer direkt efter bytet också.

Av Lord E

Min P4 på socket 478 (gammal jag vet) ligger på kanske 55 grader när jag precis startat upp datorn. När jag spelat och låtit den vila ett tag lägger den sig på 65 grader nånstans enligt ASUS PC Probe och Speedfan. Medan jag spelar ligger den nånstans runt 80 grader. Men i CPU-Z är klockfrekvensen stabil. Iaf direkt efter spel...

Är väl inte världens bästa kylare men den borde väl klara 60 grader som högsta temperatur i alla fall? Kanske ska pröva med arctic silver nån gång, just nu kör jag med arctic cooling mx-1 som är like knepig att applicera. Men ändå, jag har gjort om kylpasteappliceringen och lagt ned ett lagom stort antal minuter på det, men temperaturen höjdes istället...

Men tillbaka till ämnet. 53 grader är nog ingenting att ligga sömnlös för.

Av Lord E

Hehehe

Du har väl rätt antar jag - "keep it simple".

En kondensator är väl (förenklat) två ledare med ett litet mellanrum, och när spänningen blir hög nog så hoppar elen över till den andra? Konstigt namn tycker jag, låter som om det skulle ha med nedkylda ångor att göra

Av Lord E

Min 3GHz P4 Prescott kommer upp i 90* under belastning med en Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra TC... (Originalklockad)

Av Lord E

Men varför överklocka en XBox? Det går väl inte att ändra i grafikinställningar eller nåt sånt ändå? Iofs kanske man gör sånt lite "bara för att"

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Random-person
Lord E - Att räkna med ett annat talsystem än det binära hade varit ganska konstigt, och väldigt onödigt. Möjligtvis att koden blir lite lättare att förstå, men binärt för datorer och decimalt för människor passar utmärkt.

Ja. Men jag funderade lite på hur det skulle bli med hårdvaran om man kan skicka tre olika värden istället för bara två, om det skulle bli mindre eller större hårdvara. Det spontana intrycket blir att det skulle bli mindre eftersom man skulle kunna skicka lika många eller fler kombinationer med färre transistorer. Eller kondensatorer. Eller vad det nu är som avgör vilken spänning som ska skickas.

Av Lord E

Wow! Önskar jag kunde göra nåt sånt... Riktigt ***** snyggt! Har du vattenkylning i den där? Det skulle ju i alla fall passa med alla slangar som går in och ut ur lådan!

10/10!

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aqualize
Aha du är inne och tänker på den banan. Alltså ordlängden på processorarkitekturen.
Men för hur det lagras så spelar det ingen roll. Minsta adresserbara på en hårddisk är en sektor á 512 Byte. Visst du kan göra det till 1024 Nibbles också, men det blir exakt lika många kombinationer som kan framställas av det.
2^4096 närmare bestämt (4096 bitar = 512 Byte eller 1024 Nibbles).

För processor är det mer eller mindre bra med olika ordlängd. Viktigaste är väl att man går det på en tvåpotens iaf. Det har funnits ett gäng datorer med 36-bitars ordlängd. Blir så roligt att snacka om utrymmeskapacitet då. Byte blir ju inte så bra så bättra att räkna i ord, t.ex. "MegaWord"
Med för få bitar i ordlängden blir det ju svårt (mer omständigt) att göra beräkningar med större tal, men å andra sidan blir det mer trubbel i processorn att tillåta enorma ordlängder (många transistorer osv).

Okej... visst Men vad ska Nibbles vara bra för? Är inte en bit en elpuls?

Undrar förresten hur det skulle bli ifall man byggde en dator som använde TRInära talsystemet... xD För i en binär dator är väl en nolla en svag puls och en etta en stark puls? Isf skulle man ju kunna ha 0 - svag 1 - starkare 2 - ännu starkare Skulle väl kanske behöva fyrbenta transistorer eller nåt? Är inte riktigt helt säker på hur det fungerar... Kan kanske behövas andra kondensatorer?

EDIT: Jaha, en nibble var en halv BYTE! Då är jag med igen

Av Lord E

Borde väl inte vara några problem så länge du inte kortsluter de två avklippta sladdarna.

Av Lord E

http://en.wikipedia.org/wiki/Molex

Menar du att det är så här?

Nätagg Fläkt Avskuren 5V RÖD (inget) Avskuren jord SVART (inget) Jord SVART SVART 12V GUL RÖD

I så fall betyder det att fläkten får 12 volt. Men, som sagt, se till att de avskurna inte nuddar fel ledare och sluter en olämplig krets Med lite tejp är det problemet fixat på ett par sekunder.

Notera: Det enda som händer om du vänder svart/röd på fläkten är att den börjar snurra åt andra hållet.

EDIT: Ändrade felaktiga spänningar.

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Langos
Det krävs en man för att erkänna när han har fel...

Du är inte så dum du heller (Förlåt att jag inte riktigt håller mig till ämnet )

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dunde
Givetvis kör man inte glykolen rent.

Okej, det missade jag Tyckte att det verkade lite konstigt.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Langos
Det innehåller syre, Glykol = CH2(OH)CH2(OH)

Oj då. Fick visst lite hjärnsläpp Tänkte att eftersom det var en sprit innehåller den inget syre... men det gör den ju. Etanol och metanol gör ju också det... (C2H5OH respektive CH3OH om jag inte minns helt fel)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av epiQ
Glykol har en kokpunkt på 195 C.

Okej. Då gick det sista av mina påståenden upp i rök

walste: följ de andras råd vetja Själv har jag ingen erfarenhet av vattenkylning, ville bara se om mina kunskaper i kemi kunde vara till hjälp. Men vi såg ju hur det gick

Citat:

Urspringligen inskrivet av bjonss13
ja det hade sett roligt ut på våra vägar om glyklolen bara pallade 70 grader hahaha men men vi har ju fått svaret av langos!!

Av Lord E
Citat:

Ursprungligen inskrivet av smuggler
körde med samma batterivatten och glykol i ett år, gick skitbra. Glykolen gör att det inte oxiderar (rostar), dödar alger. och tar bort ytspänningen i vattnet - vilket gör att vattnet får bätter kontakt med ytan det skall kyla. Alla dessa egenskaper har säkert de produckter som är tänkta till vattenkylningssystem också. Fördelen med glykol är att det bara är att åka till närmaste tapp och köpa.

Sant, glykol innehåller inget syre -> ingenting oxiderar Eller menar du att man häller glykol i vattnet istället för att köra med ren glykol?