Den som köper mjukvara på Steam har ingen möjlighet att sälja spelet på begagnatmarknaden, trots att europeisk lagstiftning anger att även elektroniska varor ska gå att avyttra i andrahand. Den tyska konsumentorganisationen Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) vänder sig emot användarvillkoren och drar nu Valve till domstol.

Enligt organisationens representant Carola Elbrecht har Valve ingen rätt att avtala bort möjligheten att sälja "begagnade" spel i elektroniskt format, precis som att ingen kan förhindra någon att sälja ett traditionellt brädspel eller leksak. I teorin går det att sälja nedladdad speldata på exempelvis en DVD-skiva, men Steams system med användarkonton och nycklar sätter stopp för möjligheten att använda mjukvaran.

Det är dock inte första gången VZBV drar Valve inför rätta. För tre år sedan prövades användarvillkoren i tysk federal domstol, som då friade Valve på alla punkter. I juli fastställde dock EU-domstolen nya riktlinjer för överföring av immateriell egendom inom unionen, varför frågan nu väcks på nytt.

Även om domstolen friar Valve finns det en poäng med att än en gång uppmärksamma problematiken med konsumenträttigheter i den digitala världen, menar Elbrecht. Ett domstolsförfarande och möjligheten att lyfta frågan ända upp till federal domstol skulle rikta strålkastarljuset även mot andra elektroniska distributionstjänster och bidra till att bilda en bredare opinion mot vad som anses vara oskäliga användarvillkor.

Valve har ännu inte kommenterat stämningen.

Källa: PC Advisor.