De senaste månaderna har fenomenet "microstuttering" eller mikrofördröjningar fått mer uppmärksamhet än vanligt, inte minst eftersom både AMD och Nvidia släppt nya grafikkort med dubbla grafikprocessorer, som är särskilt drabbade av problemen. Ett exempel är SweClockers recension av Asus värstingmodell Ares II, där fördröjningar uppemot 120 millisekunder uppmättes i Far Cry 3.

Situationen är särskilt allvarlig för AMD eftersom inte heller ensamma Radeon är förskonade från problemen, som även kan få höga bildfrekvenser att upplevas som ryckiga på grund av att vissa bildrutor fördröjs och tar längre tid för grafikkortet att rendera.

AMD är dock medvetna om kritiken och arbetar nu på att rätta till saken i drivrutinerna. Arbetet påbörjades med Catalyst 13.2, som ska förbättra renderingstiderna i Skyrim, Borderlands 2 och Guild Wars 2. Framåt vårkanten ska fler och mer generella optimeringar införas, närmast i Catalyst 13.3.

Det kan dock behövas större förändringar i mjukvaran innan problemen är avhjälpta. I januari uppgav Catalyst-utvecklaren David Beumann att stora delar av minneshanteringen för arkitekturen GCN behöver skrivas om.