Sedan början av 2010 har Intel erbjudit högst sex kärnor för konsumenter och istället har fräschare arkitekturer stått för prestandaförbättringarna. Det blir det ändring på nästa år i samband med lanseringen av Haswell-E.

Nu har kinesiska VR-Zone lagt vantarna på ett ingenjörsexemplar (ES) av den framtida processorn, som har en klockfrekvens på 3,0 GHz över de åtta kärnorna. Samtidigt noteras att det är ett tidigt ingenjörsexemplar, vilket kan betyda högre klockfrekvenser för de slutgiltiga exemplaren. Det är även sannolikt att processorn arbetar högre än så via tekniken Turbo Boost.

Likt Sandy Bridge-E och Ivy Bridge-E kommer den nya processorfamiljen finnas i olika utföranden. Utöver minst en modell med åtta kärnor ska det finnas en variant med sex kärnor. Samtliga modeller blir upplåsta för att underlätta vid överklockning och får ett TDP-värde på 140 watt. Därtill är 40 stycken PCI Express 3.0 för instickskort integrerade i processorn.

Till det ökade antalet kärnor hör stöd för DDR4-systemminne över fyra kanaler med en klockfrekvens på 2 133 MHz. Övergången till DDR4 medför även ett sockelbyte. LGA 2011-3 får lika många kontaktpinnar som dagens LGA 2011, men en förändring i layouten gör att Haswell-E inte blir kompatibel med nuvarande moderkort.

Den nya sockeln ackompanjeras även av styrkretsen X99 "Wellsburg". Här syns stöd för upp till 10 stycken SATA 6.0 Gbps samt 14 stycken USB 2.0, varav 6 stycken kan konfigureras som USB 3.0. Det finns även åtta PCI Express 2.0 för anslutning av exempelvis tredjepartskretsar.

Enligt rapporten lanseras Haswell-E och LGA 2011-3 det tredje kvartalet 2014.