Bedrägerier, stölder och andra uppmärksammade kontroverser har den senaste tiden satt Bitcoin-världen i gungning, men det betyder inte att kryptovalutorna är uträknade. Tvärtom är många fortfarande intresserade av möjligheterna med de virtuella mynten. Så även svenska hemelektronikhandlare.

För ett litet tag sedan sökte Inet uppmärksamhet genom att avisera om att Bitcoin-betalningar kan bli aktuella i framtiden. Nu hinner konkurrenten Webhallen före och börjar acceptera kryptovalutan som betalningsmedel.

– Vi öppnar för betalningar med Bitcoin eftersom vi vill expandera vårt redan branschledande utbud av betalningsalternativ. Vi tror att vi har helt rätt kundkrets för Bitcoin och är själva intresserade och nyfikna på kryptovalutan. Givetvis är det även kul att vara först ut med nya lösningar, säger Anton Nilsson, inköpschef på Webhallen.

I praktiken handlar det dock inte om att ta emot några virtuella mynt. Webhallen använder istället växlingstjänsten Bitpay, som räknar ut kursen och omvandlar till konventionell valuta. Detta för att undvika valutarisker och andra (potentiella) kostnader.

Betalningar med Bitcoin kommer dessutom att hanteras manuellt. Det ger en viss fördröjning i orderprocessen, enligt Webhallen på maximalt 24 timmar. Förhoppningen är dock att denna "karantän" inom en snar framtid ska kunna avskaffas för allt utom de största ordrarna.