För ett litet tag sedan inledde Webhallen en satsning på Bitcoin. De blev därmed den första större svenska aktören som tar emot betalningar med kryptovaluta, även om detta sker via växlingstjänsten Bitpay. Inte helt oväntat togs satsningen emot med öppna armar av kryptoentusiasterna, men om det räcker till för att fler ska våga satsa på digitala mynt är långt ifrån säkert.

SweClockers talar med Anton Nilsson på Webhallen för att ta reda på hur Bitcoin-betalningarna fungerar och om satsningen gett resultat.

Hur har gensvaret varit från kunderna?

– Överväldigande positivt. Många uppskattar möjligheten att spendera sina Bitcoins och även de som inte använder Bitcoins i dagsläget har hört av sig och hejat på oss för att vi ligger i framkant, åtminstone med svenska mått mätt.

Betalningar med kryptovalutor är en förhållandevis ny företeelse. Hur har tekniken fungerat?

– Rent tekniskt har allt gått väldigt smärtfritt, så när som på ett litet problem, som var helt självförvållat från vår sida. Två kunder blev överdebiterade med cirka 40 respektive 200 kronor. Tack vare att användarna var snabba med att påpeka detta i SweClockers forum (tummen upp till KalBumling) kunde vi lösa buggen i princip omedelbart och kunderna ska ha blivit ersatta för mellanskillnaden. Utöver detta; "smooth sailing"!

Märker ni av någon ökad försäljning?

– Det gör vi absolut. Många av Bitcoin-köpen är från nya kundkontakter. Det är ju ett jättetrevligt sätt att stifta bekantskap med nya kunder och av feedbacken att döma verkar de också väldigt nöjda med snabb och smidig hantering.

Kan du avslöja på ett ungefär hur många det är som betalar med Bitcoin?

– Om vi ska ta en jämförelse som är relevant för oss kan man likna omsättningen med en av våra något mindre fysiska butiker. Det är väldigt imponerande med tanke på att det inte genererar kostnader för hyra, butikspersonal, inventarier med mera. Helt klart en lyckad satsning.

Vad köper Bitcoin-kunderna för prylar? Ser ni några särskilda mönster?

– Själva köpbeteendet är väldigt snarlikt alla andra betalmedel. Vi trodde att vi skulle få stora mängder "testordrar" på småprylar, mest för att folk tycker det är kul att prova. Visst ser vi sådana, men i stora drag är det som med alla andra. Den största ordern hittills är på en av våra Webhallen Config-datorer med ett gäng tillbehör till ett sammanlagt värde på cirka 50 000 kronor.

Ni verkar vara nöjda med hur Bitcoin-betalningarna fungerar. Finns det några planer på att öppna upp för andra kryptovalutor, exempelvis Litecoin?

– Det är absolut en möjlighet, men först behöver vi stöd från en betaltjänst likt Bitpay, som vi använder för Bitcoin-betalningarna. Om detta går att ordna skulle mycket riktigt Litecoin vara först ut.

Långt ifrån alla är positiva till kryptovalutor och den senaste tiden har präglats av rapporter om stölder, bedrägerier och andra risker. Hur ser ni på framtiden för de digitala mynten?

– Vi är på intet sätt experter på kryptovalutor och kan inte säga så mycket om den biten. Däremot tror vi att det är något som på sikt kommer att etableras, även om det finns gamla institutioner som säkert kommer att streta emot. Än så länge är konceptet ungt och många förstår varken tekniken eller de praktiska innebörderna. Vi märker dock att kunskapsnivån i den allmänna debatten och bland gammelmedia höjts på senare tid.

Tack för pratstunden!

– Tack själv och även tack till alla som ger oss respons i SweClockers forum och på vår Facebook-grupp. Alla synpunkter uppskattas!