Koreanska Samsung är en elektroniktillverkare med många strängar på sin lyra. Under förra året presenterade företaget en serie bärbara datorer under namnet Notebook 9, där målsättningen främst var att kombinera prestanda med portabilitet och batteritid.

Nu meddelar företaget att serien uppdateras och även får sällskap av en ny 2-i-1-dator, med namnet Notebook 9 Pen. Likt den tidigare generationen handlar det om datorer med skärmstorlek på 13,3 alternativt 15 tum, samt upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. De mindre modellerna i det uppdaterade startfältet har ökat något i vikt och väger strax under 1 kg, medan 15-tumsvarianten fortfarande väger runt 1,25 kg.

Innanmätet har uppdaterats med en Intel Core i7-processor från den åttonde och senaste generationen, som kan kombineras med upp till 16 GB primärminne. Lagringsenheten utgörs av en NVM Express-enhet på upp till 1 TB för Notebook 9, medan 2-i-1-varianten Notebook 9 Pen får nöja sig med halva utrymmet.

Grafikdelen utgörs av integrerade Intel HD Graphics, men kan även uppgraderas till Nvidia Geforce MX150 för 15-tumsmodellen. Denna modell är också den enda som har Thunderbolt 3-anslutning. Det generella utbudet av anslutningsmöjligheter är relativt brett, där USB Type-C, HDMI och USB 3.0 finns hos samtliga modeller, samt fingeravtrycksläsare och bakgrundsbelyst tangentbord.

Notebook 9 Pen levereras med 13,3-tums multi-touch-skärm som kan vikas bakåt, vilket således innebär att datorn kan användas som surfplatta. Precis som namnet antyder inkluderas även en penna och i detta fall handlar det om S Pen, som även används för telefonen Galaxy Note 8.

Samsung informerar om att de nya produkterna kommer finnas tillgängliga i Korea från och med december. Enheterna kommer visas upp på teknikmässan CES 2018 som äger rum i januari, för att sedan rulla ut på bred front under årets första kvartal. Uppgifter gällande pris är fortfarande okända.