Nyligen rapporterades det att kiselplattor, som används vid tillverkningen av halvledare för bland annat datorkomponenter, kommer fortsätta vara en bristvara fram till år 2025. Anledningen är att de stora tillverkarna arbetar på full kapacitet och inte vill öka denna, då de ser möjlighet för större marginaler och även högre intäkter.

Enligt Digitimes kommer intäkterna från försäljning av kiselplattor öka med mer än 20 procent under 2018, något som främst beror på de ökade priserna. Under första kvartalet 2018 nådde de den högsta prisnivån sedan 2013 och det uppges inte finnas några tecken på att detta kommer stanna av innan slutet av 2019.

För konsumenter väntas detta innebära ökade priser på datorkomponenter, men hur stora dessa blir är ännu okänt. De ökade priserna tros bli en naturlig konsekvens av att kunder såsom TSMC och Globalfoundries får betala mer för kiselplattor som används för tillverkning, vilket i sin tur innebär ökade priser för kunder som AMD och Nvidia och därmed även slutkund.

Tillgången på kiselplattor väntas vara låg fram till år 2020 som tidigast och detta beror på ökad efterfrågan inom ett flertal områden. Det handlar bland annat om brytning av kryptovalutor (eng. mining), bilindustrin, Internet of Things (IoT) samt artificiell intelligens som alla blivit allt viktigare sektorer för tillverkarna under de senaste åren.