En trend de senaste åren har varit den allt mindre försäljningen av stationära samt bärbara datorer. Under andra kvartalet 2017 minskade försäljningen med cirka 4 procent, något som då tillskrevs brist på komponenter såsom skärmpaneler och kretsar, vilket i sin tur lett till högre priser priser för konsumenter.

Enligt nya rapporter från analysföretagen Gartner och IDC har försäljningen av datorer ökat under andra kvartalet 2018, något som inte hänt under de senaste sex åren. Anledningen uppges vara ökad efterfrågan inom företagssegmentet och på konsumentsidan rör det sig fortfarande om en marginell minskning.

gartner-2018.JPG

Störst sett till antal sålda enheter är Lenovo, som sålt cirka 13,6 miljoner datorer under perioden och har en marknadsandel på cirka 22 procent. Företaget har nyligen köpt en majoritetsandel i Fujitsu, vilket innebär att även den sistnämndas försäljning räknas in.

Topp fem, Lenovo, HP, Dell, Apple och Acer, ökade inte bara i antal levererade datorer, även sett till marknadsandelar. Det betyder att marknadens fem största tillverkare ökar på bekostnad av alla andra, vars samlade andel på marknaden gått ned från 30,1 till 25,9 procent på årsbasis.

In the consumer space, the fundamental market structure, due to changes on PC user behavior, still remains, and continues to impact market growth. Consumers are using their smartphones for even more daily tasks, such as checking social media, calendaring, banking and shopping, which is reducing the need for a consumer PC.

Enligt Gartner kan många av de vardagliga sysslorna, såsom bankärenden och surfa på sociala medier, idag utföras med hjälp av en smart telefon vilket har minskat behovet av en dator för många. Tidigare rapporter tyder dock på att försäljningen av speldatorer ökar snabbt, något som väger upp för minskningen av vanliga datorer.

Enligt Gartner är det ett tecken på att marknaden håller på att stabiliseras efter att ha fluktuerat mycket under en längre tid. Dock menar de att att det ännu är för tidigt för att säga något säkert.