De senaste åren har användningen av flashbaserad lagring ökat explosionsartat. Trots utökad produktionskapacitet och förbättrad teknik i form av krympningar, staplade minnesceller och minnesceller som kan lagra flera bit så har tillverkare inte kunnat mätta efterfrågan. Jättarna lägger därför fortsatt enorma summor på större kapacitet.

Pcgamesn avslöjar nu att den största av dessa – Samsung – gör ett ordentligt tillskott i budgeten för 2019 års produktionsökning. Den ursprungliga planen var att investera 57 miljarder kronor i produktionsanläggningar för NAND-minnen, vilka används i SSD-enheter. Istället blir den summan nu 80 miljarder kronor.

Investeringen gäller primärt Samsungs 3D V-NAND, en minnesteknologi där minnesceller staplas på varandra för utökad lagringsvolym. Tekniken togs fram för att krympningar av minnescellerna blir allt svårare, varpå alternativa metoder behövs för att öka kapaciteten per minneskrets.

I samband med detta har Samsung även inlett volymproduktion av den femte generationens V-NAND, där prestandaförbättringar och högre densitet genom 90 lager av staplade minnesceller står på menyn. Analytiker spår att den nya tekniken tillsammans med enorma investeringar i produktionskapacitet kan ge lägre priser på sikt. Det återstår dock att se hur stor efterfrågan blir.