20 ÅR
Throwback Thursday – Lucid Hydra och löftena om flergrafiksstöd mellan tillverkarna

Throwback Thursday – Lucid Hydra och löftena om flergrafiksstöd mellan tillverkarna

För nio år sedan lanserade Lucidlogix en krets som skulle skapa en ohelig allians mellan grafikkortjättarna och möjliggöra stöd för både Geforce- och Radeon-kort i kombination.

Att använda sig av flera grafikkort för prestandaökningar har historiskt sett varit bundet till grafikkortsmakarnas egna tekniker SLI och Crossfire – något som i praktiken har låst in användarna att hålla sig till två likadana kort från antingen Nvidia eller AMD för att få allt att rulla. Detta var något som företaget Lucidlogix ville ändra på i januari år 2010, då de lanserade sin kretsuppsättning Hydra.

Tanken med Lucid Hydra var att skapa en agnostisk lösning för flergrafiksstöd som, till skillnad från SLI och Crossfire, inte var bunden till att använda identiska grafikkort från samma tillverkare. Detta skulle rent teoretiskt sett öppna upp för användarna att kombinera ett högpresterande grafikkort från Nvidia samt ett mellanklasskort från AMD och få ut den gemensamma prestandan från dessa.

001hydra200.jpg

Hydra-kretsen var i praktiken en RISC-processor som placerats på PCI Express-bussen mellan systemets processor och grafikkorten. Kretsens jobb var att snappa upp och analysera bildrutorna som matades från processorn för att bryta ner dessa i mindre delar. Dessa matades sedan vidare till det prestandamässigt mest lämpade grafikkortet i systemet för just den delen av bildrutan.

Hydra-teknologin är långt ifrån färdig och borde inte säljas till konsumenter i dagsläget. Drivrutinerna är undermåliga, spelstödet är under all kritik och den prestandavinst som kunde utvinnas kantades allt för ofta av grafiska artefakter och rent ut sagt en instabil spelupplevelse.

När redaktionen testade det första moderkortet, MSI Big Bang Fuzion, som begåvats med kretsen konstaterades det att tekniken till en viss del fungerade, och att det faktiskt var möjligt att få ut mer prestanda när omaka grafikkort från olika tillverkare parades ihop. Tyvärr drogs även Hydra med rejäla problem gällandes instabilitet, dålig prestandaskalning och grafiska artefakter i många spel.

Hydra-systemet var extremt beroende av företagets egna drivrutin och mjukvara för att fungera, där Lucid själva var tvungna att lägga till stöd för nya spel i denna – något som dessvärre skedde alltför sällan. Detta i kombination med ett prispåslag på närmare 1 000 kronor på moderkortspriset blev i slutändan spiken i kistan för Lucid Hydra, som aldrig blev någon succé på marknaden.

Läs SweClockers recension av MSI Big Bang Fuzion med Lucid Hydra 200

Lucidlogix gick senare vidare till att utveckla mjukvarulösningen Virtu som implementerades på många av Intels Z68-moderkort. Virtu gjorde det möjligt för användaren att fortsätta använda den integrerade grafikdelen i processorn även när ett separat grafikkort installerats.

Tanken med detta var att göra funktioner som Intel Quicksync tillgängliga för användaren och samtidigt spara in energi genom att kunna växla över till den mer strömsnåla IGP-delen vid behov.

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Skicka en rättelse
30

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

7

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

47

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

17

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

87

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

22

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

34

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

18

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer