I februari 2019 lanserade Bioware sin senaste speltitel Anthem, som innebar en helt ny riktning för företaget. Istället för enspelarupplevelse med en påkostad berättelse handlar det om ett multiplayer-spel med en öppen värld, där fokus istället ligger på att utföra uppdrag tillsammans med andra.

Spelet möttes av hård kritik från flera håll, bland annat av SweClockers syskonsajt FZ. Detta dels då det drogs med ett stort antal buggar och diverse problem, samt att spelet inte levde upp till de förväntningar spelare haft på förhand. I en artikel hos Kotaku berättar flera personer som arbetat med speltiteln om vad som gick fel i utvecklingen.

En av de stora anledningarna uppges vara vanskötsel av företaget, med chefer som efterfrågade ändringar i sista sekund och utvecklare som tvingades arbeta övertid under längre perioder, även kallat crunch. En Bioware-anställd vittnar om flera kollegor som fått ta ledigt på grund av stressrelaterade symptom och aldrig kommit tillbaka.

Our-World-ds1-1340x1340.jpg

Ett återkommande tema är svårigheterna med spelmotorn Frostbite, som beskrivs som "full av rakblad". Enligt flera av de som arbetat med Anthem märkte de tidigt att många av de idéer och koncept de tagit fram var väldigt svåra eller rentav omöjliga att implementera. Detta då spelmotorn inte var byggd för att användas för ett online-spel med öppna världar, som Anthem är.

Part of the trouble was you could do enough in the engine to hack it to show what was possible, but then to get the investment behind it to get it actually done took a lot longer, and in some cases you’d run into a brick wall. Then you’d realize, ‘Oh my god, we can do this only if we reinvent the wheel, which is going to take too long.’ It was sometimes difficult to know when to cut and run.

Utvecklingsteamet var också tvungna att börja om från grunden, och inga system som tagits fram för Dragon Age: Inquisition och Mass Effect: Andromeda kunde användas. Flera nämner att allt tog längre än det borde med Frostbite, där exempelvis buggfixar som borde tagit en dag att implementera istället kunde ta en hel vecka.

Detta förvärrades ytterligare av att Bioware var tvungna att ta kontakt med utgivaren Electronic Arts Frostbite-avdelning om de hade tekniska frågor. Enligt en Bioware-anställd baserades stödet de fick på hur mycket pengar spelet drar in åt företaget, och där prioriterades större varumärken som FIFA och Star Wars Battlefront.

Desktop Screenshot 2019.02.16 - 13.03.29.97.jpg

I dagsläget har Anthem ett snittbetyg på 55 hos Metacritic, vilket är det lägsta någonsin för Bioware. Flera utvecklare menar att problemen som spelet kritiseras för är sådana de kände till långt innan lansering, men som ignorerades av högre chefer.

Enligt en av utvecklarna hade teamet dock stark tilltro till det de skapat och ingen tyckte att det var trasigt eller så problemfyllt som det visade sig vara vid lansering. Flera är också av åsikten att det krävs stora förändringar när det kommer till hur Bioware fungerar som företag, för att undvika liknande händelser framöver.

Biowares svar

Kort efter att artikeln publicerats svarade Bioware på den i ett inlägg på sin webbplats. De bemöter inte kritiken, men berättar att de inte valt att medverka i artikeln då de menar att den kritiserar enskilda individer. Enligt Bioware är det inte rätt metod för att förbättra arbetsförhållandena i spelbranschen.

Spelar du/har du spelat Anthem? Vad tycker du om spelet? Diskutera!