De senaste åren har flashbaserad lagring fått högre läs- och skrivhastigheter samtidigt som lagringskapaciteten för SSD-enheter i M.2- och 2,5-tumsformat stigit. Därtill har priserna sjunkit och tekniken Quad-level cell (QLC) har fått fotfäste, vilken innebär att fyra bitar per minnescell kan lagras. Detta ger upphov till högre lagringsdensitet på bekostnad av enhetens livslängd och skrivhastighet.

Ett annat sätt att rymma fler minnesceller på samma yta är att stapla dem på varandra, där tekniken 3D NAND ofta används. Med denna teknik staplas minnesceller medan tillhörande kretsar placeras bredvid dessa. I fjol presenterade kretsmakaren SK Hynix lösningen 4D NAND, som innebär att även de tillhörande kretsarna placeras i stapeln för att minska minneskretsens bottenarea.

Nu rapporteras att bolaget inlett massproduktion av 4D NAND med 128 lager, vilket kan jämföras med de 96 lager som gällde vid lanseringen. De nya kretsarna har tekniken Triple-level Cell (TLC) med tre lagrade bitar per minnescell, och kommer med kapacitet på 1 Tb (128 GB) per paket.

Med 128 lager och 4D NAND-teknik erbjuder SK Hynix marknadens mest lagringstäta 1 Tb-krets med TLC-teknik, vilka ska börja levereras till tillverkare under årets andra hälft. Utöver möjligheten att packa kretsar tätare, innebär 4D NAND med 128 lager att färre steg och högre effektivitet gäller för produktionen, vilket i sin tur sänker tillverkningskostnaden och kan medföra lägre SSD-priser framöver.

Läs mer om NAND:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!