När det gäller rollspel är kanadensiska Bioware en klassisk spelutvecklare som står bakom en rad klassiker i genren. Allt från Baldur's Gate till Neverwinter Nights och Knights of the Old Republic framkallar sannolikt känslor av nostalgisk vällust hos de flesta gamla rollspelsfantaster.

Bioware lyckades behålla sin status som rollspelsgigant väl in på 2000-talet, med framgångsrika spelserier som Mass Effect och Dragon Age. På senare år har studions alster inte fallit i lika god favör hos rollspelsfantaster. När den lilla franska spelstudion Spiders proklamerade att deras kommande rollspel Greedfall skulle påminna om Biowares glansdagar skruvades förväntningarna upp rejält.

Greedfall2.jpeg
Greedfall3.jpeg
Greedfall4.jpeg

Detta är en högt ställd ambition för en liten spelstudio, men enligt kollegorna hos FZ kommer Greedfall en god väg mot målet. Betyget hamnar på 3/5, där fördelar som imponerande mängd innehåll och gediget världsbyggande ställs mot nackdelar som ojämnt manus och något enformiga miljöer.

Läs testet av Greedfall på FZ

I Greedfall tar spelaren rollen som De Sardet, en hovdiplomat som får i uppdrag att slå följe med prinsen till en mytomspunnen ö som upptäckts blott några årtionden tidigare. En hemsk pest plågar ön och dess invånare kämpar med olika metoder för att hitta ett botemedel. Under äventyrets gång får spelaren ge sig i kast med allt från politik till galna vetenskapsmän och religiösa fanatiker.

Jag tappar aldrig hakan, men det behövs inte heller. Greedfall är ett fullblodigt rollspel av den nygamla skolan; samma typ av spel som Bioware gjorde för tio år sedan. Idag varken nyskapande eller i klass med polska häxare. Bara en fin portion rollspel – och ibland är det precis vad speldoktorn ordinerar.

Spelets stridssystem beskrivs som en kombination av The Witcher 3 och Dragon Age: Inquisition. Det mesta i striderna sker i realtid men spelaren kan när som helst pausa händelseförloppet för att i lugn och ro bestämma nästa drag. Detta hybridsystem ska därmed lämpa sig både för den som vill tänka strategiskt och den som föredrar en mer actionfokuserad ansats.

Den genomgripande slutsatsen är att Greedfall inte är bäst på något, men är tillräckligt bra på alla punkter som ett klassiskt rollspel behöver vara bra på. Den lilla studions begränsade resurser märks dock av i att spelets presentation och prestanda inte är på nivå med de riktigt stora speltitlarna, och den som är känslig för låg eller ojämn bilduppdatering bör undvika konsolversionerna.

Greedfall finns tillgängligt till PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One.

Läs mer i relaterade artiklar:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!