SÄPO: "Nej från regeringen försvårar brottsförebyggande arbete"

SÄPO: "Nej från regeringen försvårar brottsförebyggande arbete"

Myndigheten SÄPO motsätter sig ett kommande förslag om att meddelandetjänster ska undantas från datalagringslagen.

Den 1 oktober 2019 trädde den nya datalagringslagen i kraft. Den anger att svenska teleoperatörer är skyldiga att lagra uppgifter om elektronisk kommunikation i en period om två till tio månader. Datalagringen täcker in såväl e-post som meddelandetjänster och applikationer mobila plattformar som möjliggör digital kommunikation.

Syftet med datalagringslagen var att ge polisen och myndigheter som Säkerhetspolisen (SÄPO) insyn i kommunikation kopplat till misstänkt allvarliga brott eller terrorism. Den nya lagen bygger på ett EU-direktiv från 2018, som gav angav att medlemsländerna ska ge brottsbekämpande myndigheter möjligheten att avlyssna meddelandetjänster och sociala medier vid misstanke om grova brott och terrorism.

Säpo_KlasFriberg.jpg

Klas Friberg, säkerhetspolischef hos SÄPO. Bildkälla: Polisen.se

I ett pressmeddelande konstaterar nu SÄPO att Regeringskansliet förbereder ett förslag om att meddelandetjänster undantas från fjolårets datalagringslag. I en debattartikel i Dagens Nyheter argumenterar Klas Friberg, säkerhetspolischef hos myndigheten SÄPO, att ett sådant undantag kan få allvarliga konsekvenser för brottsbekämpningen i Sverige.

Klas Friberg menar att svensk lagstiftning redan är eftersatt sett till möjligheten att spåra digital kommunikation, något som förvärrats ytterligare av moderna meddelandetjänster där kommunikation sker krypterat. Nästintill samtliga ärenden SÄPO utreder uppges involvera kommunikation över meddelandetjänster, vilket försvåras av att företagen bakom tjänsterna inte är skyldiga att lagra data om kommunikationen.

Enligt Klas Friberg har detta redan fått allvarliga konsekvenser för SÄPO:s brottsförebyggande arbete. Utöver försvårade insatser mot inhemsk grov brottslighet och terrorism ska den bristande insynen i dessa meddelandetjänster även försvåra internationella samarbeten, då den svenska säkerhetspolisen inte kunnat bistå med information om svenska medborgare med misstänkta kopplingar till exempelvis terrorism.

Ett annat område som uppges drabbas är myndighetens möjlighet att övervaka främmande makters aktiviteter inom Sverige, där allt från spionage till spridning av desinformation underlättas när svenska myndigheter saknar möjlighet att få insyn i kommunikationen som sker. Attentat på svensk mark som planeras med utländska aktörer är ett annat exempel på hotbilder där kommunikation sker över meddelandetjänster.

Utöver att SÄPO motsätter sig undantag i datalagringslagen menar Klas Friberg också att den svenska regeringen bör införa krav på datalagring för företag bakom meddelandetjänster. Detta då det skulle minska det försprång tekniken gett brottsligheten i Sverige. Han uttrycker även oro för att det föreslagna undantaget kan hämma lagen om hemlig dataavlyssning som träder i kraft 1 april 2020.

Förslaget om undantag för datalagringslagen är tänkt att bli en del av den övergripande lagändringen om elektronisk kommunikation som presenterades 4 december 2019. Direktivet föreslås träda i kraft den 21 december 2020.

Läs mer om datalagringslagen:

Skicka en rättelse
14

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

16

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

16

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

29

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

21

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

79

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

12

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

51

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

22

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer