Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 sprider sig som en löpeld och har snabbt utvecklats till en internationell kris. Risken att smitta andra har fått regeringar i Europa att uppmana folk att jobba hemifrån och många har därtill stängt ned alla skolor, som för äldre elever ersatts med distansundervisning.

Med arbete och studier på distans ökar internetanvändningen, men långt ifrån all bandbredd åtgår för dessa användningsområden. Användandet av strömmade videotjänster som Netflix har nämligen också ökat med större hemmanärvaro, något som bidrar till den ständigt höga internetbelastningen som råder. EU uppmanar därför användare att strypa filmströmmandet.

EU-kommissionären Thierry Breton har talat med Netflix VD Reed Hastings och skriver på Twitter att alla om möjligt bör sänka upplösningen på det strömmade materialet. Rekommendationen är att stega ned till 480p-upplösningen "Standard", för att se till att alla fortsatt kan ha tillgång till en responsiv internetupplevelse.

Streaming platforms, telecom operators and users, we all have a joint responsibility to take steps to ensure the smooth functioning of the internet during the battle against the virus propagation

Twitter-inlägget är främst riktat till användare, men till Politico säger Breton att företagen bakom tjänsterna också är skyldiga att hjälpa till för att inte överbelasta internet. I telefonmötet mellan Hastings och Breton framkom bland annat förslaget att implementera en funktion för att automatiskt strömma materialet i 480p vid hög belastning, vilket användare för tillfället måste göra manuellt.

Fler samtal ska äga rum under de kommande dagarna och det återstår när och om en sådan funktion byggs in i Netflix-tjänsten. Det är i dagsläget oklart om liknande diskussioner förs med andra bandbreddstörstiga alternativ såsom Youtube, HBO och strömmade speltjänster.

Jobbar eller studerar du hemifrån? Har din konsumtion av strömmat material ökat de senaste veckorna? Dela med dig i kommentarstråden!