Tidigare i veckan meddelade gruppen bakom Folding@home att datoranvändare världen över lånat ut hela 470 petaflop beräkningskapacitet till vikning av proteiner, vilket bland annat används för att få djupare kunskaper som sjukdomar som exempelvis coronaviruset. Blott några dagar senare meddelar gruppen att den delade beräkningskapaciteten nu överstiger en exaflop.

Vik protein för att bekämpa coronaviruset med Folding@home

Den snabba ökningen av delade beräkningsresurser kommer efter coronavirusets negativa effekter ökat internationellt under de gångna veckorna. Utöver att vika protein relaterade till coronaviruset SARS-CoV-2 används beräkningskraften i Folding@home-nätverket även till studier av protein relaterat till sjukdomar som exempelvis cancer, Alzheimers och Parkinsons.

Med tillgång till mer än en exaflop beräkningskraft överträffar Folding@home kapaciteten hos den i dagsläget snabbaste superdatorn IBM Summit, vars ihållande prestanda når cirka 149 petaflops med prestandatoppar på strax över 200 petaflops. Systemet består av 2 414 592 IBM Power 9-kärnor och 27 648 Nvidia Tesla V100-grafikkort.

Den massiva ökningen till trots kan beräkningskapaciteten hos Folding@home-nätverket inte direkt likställas med den hos superdatorer. De sistnämnda består av noder där processorer, grafikkort och primärminne ansluts via höghastighetslänkar för direkt utbyte av information.

Folding@home förlitar sig på fördelning av enskilda uppgifter till frivilliga användare över internet, en fördelning som inte skalar med den ökade kapaciteten på samma sätt som en superdator kan. Under den gångna veckans enorma ökning i deltagare har användare därför stundtals saknat arbetsuppgifter. Gruppen bakom nätverket arbetar på att expandera utbudet av arbetsuppgifter för att möta tillströmningen av beräkningskraft.

Den som vill komma igång med att vecka proteiner i vetenskapens tjänst hittar instruktioner i denna forumtråd, och den som vill göra detta tillsammans med andra medlemmar kan med fördel ansluta till SweClockers Folding-lag.

Har du börjat vecka proteiner med Folding@home än? Om ja, hur länge har du gjort det? Dela med dig i kommentarerna!