I maj år 2019 utfärdade USA:s sittande president Donald Trump en handelsblockad mot kinesiska företag som anses vara en risk mot säkerheten inom amerikanska telekomnätverk. Trots att blockaden gäller kinesiska bolag i allmänhet riktas den i praktiken mot telekomjättarna ZTE och Huawei, där den sistnämnda är en av de största aktörerna inom både telekomutrustning för 4G/5G-nätverk och mobiltelefoner i Kina såväl som internationellt.

Utöver att Huawei stängdes ute från att sälja nätverksutrustning förlorade företaget även licensen för Googles applikationer och tjänster för Android-plattformen. Nu rapporterar Reuters att USA förlänger fjolårets handelsblockad till maj månad år 2021, vilket alltså innebär att tidigare rapporter om att Google söker tillstånd för samarbete med Huawei sannolikt inte godkänns.

Handelsblockaden mot Huawei innehåller undantag som anger att företaget behåller licenser för Googles mjukvara och tjänster för Android i de produkter som lanserades före blockaden trädde i kraft. Detta undantag innebär att Huawei kan lansera produkter i USA så länge som de bygger på samma hårdvara som en gång licensierats, något som lett till att Huaweis telefoner i P30-serien lanserats i flera utgåvor som får nya uppdateringar av Android med Google ombord.

Detta undantag kan potentiellt snart nå vägs ände. Avtalet med undantaget har förlängts i flera steg, där den senaste förlängningen med amerikanska handelsdepartementet om 45 dagar godkändes i mars år 2020. Förlängningen löper ut den 15 maj, och vare sig Huawei eller det amerikanska handelsdepartementet har indikerat om detta förlängs ytterligare en gång. Licenser som tillåter amerikanska företag att handla med Huawei väntas dock förlängas ytterligare ett år.

Oavsett frågan om undantag innebär förlängningen av handelsblockaden att Huawei inte tillåts leverera 5G-utrustning till amerikanska telekomoperatörer under ytterligare ett års tid. Beslut om Huaweis inblandning i amerikanska 5G-nätverk har påverkat planerna i andra länder. I Sverige förbjuds inte enskilda aktörer som Huawei, men telekomoperatörer måste ta säkerhetsfrågan i beaktande vid val av leverantör av nätverksutrustning.

Läs mer om USA:s handelsblockad mot Huawei: