Att fylla datorchassit med hårddiskar var länge en vanlig företeelse för den med stort behov av lagringsutrymme, men en tydlig trend på chassimarknaden är krympta yttermått och slopade 3,5-tumsplatser. Mer rymlig och plånboksvänlig SSD-lagring är en utveckling som möjliggör trenden, medan användande av moln- och NAS-lösningar är en annan.

För den som bygger egen hemmaserver i lagringssyfte har som nämnt datorlådor med många diskplatser blivit alltmer sällsynta utanför mastodontsegmentet, men nu presenterar Silverstone en modell som tar sikte på NAS-byggen och datorer för videoredigering. Nykomlingen heter CS330 och mäter in på 210 × 374 × 385 millimeter (B × H × D) för en total volym strax över 30 liter.

Den mest iögonfallande detaljen är kanske de tre 3,5-tumsplatserna i fronten, som kan användas för skruv- och verktygslös montering av SATA- eller SAS-anslutna hårddiskar. I nederdelen av aluminiumfronten återfinns ytterligare en plats för en 3,5- eller 2,5-tumsenhet och på insidan huserar en lagringsbur med utrymme för fyra enheter, för totalt åtta 3,5-tumsplatser.

cs330-1.jpg
cs330-2.jpg
cs330-3.jpg
cs330-4.jpg
cs330-5.jpg
cs330-6.jpg
cs330-7.jpg

När det kommer till övriga komponenter kan CS330 utrustas med moderkort av formfaktorerna Micro ATX samt Mini ITX, alternativt förlängda Mini DTX. Moderkortsplåten är löstagbar för enkel installation utanför chassit, och komponenterna har inverterad layout. Detta innebär att de fyra expansionsplatserna för instickskort hamnar ovanför moderkortets I/O-panel.

Sett till instickskort ligger maxlängden på 336 millimeter samt maximal bredd på 169 millimeter, medan gränsen för processorkylare är något lägre på 165 millimeter. Nätaggregatet monteras i datorlådans ovandel och formatet ATX ryms, men längden är begränsad till 160 millimeter. En ensam och filterförsedd fläkt på 180 millimeter är förmonterad i fronten och svarar för luftflödet genom chassit, men baktill finns en monteringsplats för en 120-millimetersvariant som inte medföljer.

Medföljer gör heller inte den kabel och kontrollerkort som behövs för att använda lagringsburen i fronten, vilken kräver en Mini-SAS-kabel med tillhörande kort. Silverstone tillhandahåller dock kompatibla produkter som kan köpas separat. Det är i skrivande stund oklart när CS330 kan köpas i butik och även var prislappen landar.

Är Silverstones nytillskott något som skulle passa för din NAS? Vad använder du i dagsläget? Berätta i kommentarstråden!