AMD har genom arkitekturen Zen 2 och processorserien Ryzen 3000 rejäl medvind, men även på grafiksidan syns ljusning med kommande arkitekturen RDNA 2 som ta upp kampen med Nvidia i prestandasegmentet. Mot slutet av året kommer även Zen 3, som ser ut att göra företagets kommande grafikkort sällskap med tillverkning på 7 nanometer, men det hindrar inte AMD från att tala om dess produktplaner till och med år 2022.

I en företagspresentation utgrävd av den ständigt vaksamme @chiakokhua delar AMD sina framtida produktplaner per affärsenhet, dock utan att gå in på familj- och produktnivå. Klart står att Zen 3 får avlösning av Zen 4, som i enlighet med tidigare rykten bär företagets processorsatsningar till år 2022 – och bekräftas tillverkas på 5 nanometer.

computearchitecture.PNG
Datacenter.PNG
gpuroadmap.PNG
GPUroadmap-detail.PNG
datacenter-gpu.PNG

Med TSMC som avsändare påstås tillverkningstekniken 5 nanometer innebära en 80-procentig ökning i transistordensitet jämfört med företagets motsvarighet på 7 nanometer. Arkitekturen Zen 4 begår med största sannolikhet debut på serversidan med familjen "Genoa", vilket även kommer innebära en övergång från dagens SP3 till den nya plattformen SP5. Den blir också AMD:s första vända med DDR5 som primärminne.

Arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Zen

14 nanometer

Mars 2017

Zen+

12 nanometer

April 2018

Zen 2

7 nanometer

Juli 2019

Zen 3

7 nanometer+

Sensommaren/hösten 2020

Zen 4

5 nanometer

2021

Zen 5

5 nanometer+(?)

2022/2023(?)

På grafikkortssidan är AMD mer konservativa gällande information. Arkitekturen RDNA 2 och grafikkorten i familjen Navi 2X har ryktesvägen redan avhandlats inför en stundande lansering under kommande höst. Dess uppföljare är däremot höljd i dunkel sett till tillgängliga uppgifter, men AMD indikerar att både en uppdaterad arkitektur i form av RDNA 3 och produktfamiljen Navi 3X tar över stafettpinnen någon gång under år 2022.

I och med att Navi 2X ska tillverkas på 7 nanometer hos TSMC, hos vilka Zen 4 tar klivet över till produktion på 5 nanometer under år 2021, kan det tyckas vara en smal sak att ta samma kliv på grafiksidan. Här är AMD dock mer reserverade, och indikerar endast "Advanced Node", eller "framtida tillverkningsprocess" som tillverkningsteknik för RDNA 3 och Navi 3X.

Samma försiktighet gäller även företagets grafikkort för datacenter och arbetsstationer – där kommande arkitekturen för generaliserade beräkningar, CDNA, får en uppföljare vid namn CDNA 2. Nästkommande arkitektur CDNA 2 å sin sida blir nära besläktad med Navi 3X på en hittills obestämd tillverkningsteknik.

Läs mer om AMD:s kommande produkter: