Efter många månader av väntan får nu den som är spekulant på Sonys kommande spelkonsol Playstation 5 en första inblick i spelutbudet, och hur detta kommer att se ut. I den kavalkad av speltitlar som visas under kvällen ingår både trailers och faktiska gameplay-demonstrationer, där serier som Gran Turismo och Little Big Planet får tillskott.

RnC1-10.jpg
RnC1-11.jpg
RnC1-12.jpg
RnC1-13.jpg
RnC1-14.jpg
RnC1-15.jpg
RnC1-2.jpg
RnC1-3.jpg
RnC1-4.jpg
RnC1-5.jpg
RnC1-6.jpg
RnC1-7.jpg
RnC1-8.jpg
RnC1-9.jpg
Skärmklipp 2020-06-11 22.14.02.png

Hårdvaran i nästa generations konsoler levereras till stor del av AMD, där grafikarkitekturen RDNA 2 bland annat tillför stöd för avancerad ljussättning med ray tracing. Det första spelet som bekräftas använda tekniken är Ratchet & Clank Rift Apart, en ny del i den klassiska Playstation-serien där den titulära duon Ratchet och robotkamraten Clank ska resa mellan planeter genom interdimensionella revor.

Under presentationen bekräftar utvecklaren Insomniac Studios att ljussättningen i det väldigt stiliserade spelet bygger på ray tracing, där bland annat reflektioner på Clanks metallkropp hårdvaruaccelereras. I videodemonstrationer syns även reflektioner i golv och vätskor, vilket antyder att ray tracing tillämpas på flertalet håll i spelet. Det antyds också att duons hoppande mellan planeter drar nytta av den snabba SSD-lagringen för att göra laddningstider till ett minne blott.

PS5-2.jpg
PS5-3.jpg
PS5-10.jpg
PS5-1.jpg
PS5-4.jpg
PS5-6.jpg
PS5-7.jpg
PS5-8.jpg
PS5-9.jpg

Utöver spelen bekräftar Sony återigen några av de tekniska funktioner som ligger till grund för Playstation 5. Stort fokus läggs bland annat på 3D-ljud via tekniken Tempest 3D Audio. Flertalet spel får också bekräftat stöd för haptisk återkoppling med handkontrollern Dualsense, samt stegvis nedtryckning med kontrollens axelknappar.

Diskutera Playstation 5 i den stora forumtråden

Kontrollern bestyckas som tidigare bekräftats med 3,5-millimeters ljudutgång och stöder röststyrning via inbyggd mikrofon. Dualsense ansluts till Playstation 5-konsolen och laddas över USB Type-C. Sony lyfter också fram att fysisk media inte är dött i och med inkluderingen av en optisk Ultra HD Blu-ray (4K)-spelare.

Läs om fler nyheter från presentationen: