AMD:s senaste processorserie för bärbara datorer heter Ryzen 4000 "Renoir", där processorkärnor samsas med integrerad Vega-grafik. De nya processorerna har alla möjligheter att imponera enligt tidigare tester. Seriens fyrkärniga instegsmodell Ryzen 3 4300U begåvas med fem beräkningsenheter för grafik och en TDP om endast 15 Watt.

I ett minst sagt udda test har tyske Twitter-användaren @FritzchensFritz utforskat hur väl just Ryzen 3 4300U presterar i en Lenovo Ideapad med kylaren borttagen. Utan några som helst kylflänsar, men den bärbara datorns fläkt fortfarande monterad, kördes sedan rundor i både 3DMark, Crysis och Cinebench.

Ryzen 3 4300U tar sig som synes igenom Crysis inbyggda prestandatest utan problem – och avsaknaden av kylning tillåter även en värmekamera att logga processorns termiska aktivitet. Med mjukvaran Renoir Mobile Tuning ställdes enligt Wccftech temperaturgränsen till 90 °C, med det överraskande resultatet att processorn sällan rör sig över 80 °C.

4300u-cinebench.jpg
4300u-firestrike.jpg

Där prestandatestet i Crysis flöt på utan problem visade sig 3DMark och Cinebench R15 vara motigare. Även om båda testerna genomfördes blev noteringen endast 363 poäng i Cinebench och en totalpoäng om 395 i 3DMark Time Spy – långt ifrån optimal systemprestanda, men fascinerande med systemets avsaknad av kylning i åtanke.

En längre video med FritzchensFritz och hans Ryzen 3 4300U-bravader finns även att beskåda på Youtube.

Läs mer om Ryzen 3000 "Renoir":