Under vintersäsongen år 2020 introducerar både Sony och Microsoft nästa generations spelkonsoler i form av Playstation 5 och Xbox Series X. Båda företagen har avtäckt specifikationer och funktioner som står på repertoaren, där Xbox Series X bland annat erbjuder ett digert stöd för bakåtkompatibilitet och en funktion vid namn Smart Delivery.

Likt stödet för bakåtkompatibilitet handlar Smart Delivery om att befintliga Xbox One-ägare ska kunna flytta över sina spelbibliotek till den nya spelkonsolen. Som namnet antyder bygger detta på att Microsoft levererar rätt version för användarens system. Den som köper en speltitel till Xbox One kan få denna uppdaterad kostnadsfritt till att stöda Xbox Series X, oavsett om det handlar om en digital eller fysisk kopia av spelet. Det är dock upp till spelets utgivare om de vill stöda Smart Delivery.

Läs också: En teknisk djupdykning i Xbox Series X

I ett inlägg på bloggen Xbox Wire berättar Microsoft nu ytterligare detaljer om vad som erbjuds med Smart Delivery när Xbox Series X lanseras. Här förklaras att ett befintligt Xbox One-spel som stöder Smart Delivery, exempelvis Gears 5, kan optimeras för Xbox Series X genom en uppdatering. Ett annat exempel är Halo Infinite, som lanseras samtidigt på Microsofts nuvarande och kommande spelkonsol och kan optimeras för båda konsolerna från dag ett.

cyberpunk-2077-nvidia-geforce-e3-2019-rtx-on-exclusive-4k-in-game-screenshot-002.jpg

Cyberpunk 2077 stöder Smart Delivery efter Xbox Series X lanserats.

Microsoft berättar även om några speltitlar som kommer optimeras för Xbox Series X efter konsolens lansering. Ett namnkunnigt exempel är CD Projekt RED:s efterlängtade Cyberpunk 2077, som kommer stöda Smart Delivery tids nog. Titeln kan upplevas via bakåtkompatibilitet på Xbox Series X fram till dess att utvecklarna färdigställt Smart Delivery-stödet, varpå spelet uppdateras med optimeringarna.

I blogginlägget listar Microsoft 14 kommande Xbox-spel som lanseras till Xbox One, och som får stöd för Smart Delivery antingen vid eller efter lansering. Bland dessa återfinns tidigare nämnda Halo Infinite och Cyberpunk 2077, samt Dirt 5 och Assassin's Creed Valhalla som visades upp under Microsofts Xbox Series X-tillställning under maj månad.

Klicka för mer information

Assassin’s Creed Valhalla
Call of the Sea
Chorus
Cyberpunk 2077
Destiny 2
Dirt 5
Gears 5
Halo Infinite
Metal: Hellslinger
Scarlet Nexus
Second Extinction
The Ascent
Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
Yakuza: Like a Dragon

Visa mer

Både Microsoft och Sony siktar på en lansering till julen år 2020, vilket innebär att spelkonsolerna når marknaden någon gång under årets sista kvartal.

Läs mer om Xbox Series X: