Bland datorentusiaster är ordet "processor" kanske så gott som synonymt med Intel, AMD och ARM. Flitigt rapporteras om nya modeller och arkitekturer från trion, i sällskap av information om nya tillverkningstekniker. Utanför det starkast lysande rampljuset finns dock alternativa processordesigner och instruktionsuppsättningar, där det öppna projektet RISC-V är ett exempel.

Nu framkommer att just öppna hårdvaruprojekt är något Google vill stödja. Det är den brittiska tekniksajten The Register som rapporterar att webbläsarjätten slår upp fabriksportarna för att tillverka offentliga och egenskapade kretsar helt gratis, som ett steg mot målet att hålla igång ett open source-arbete för hårdvara.

Tillverkningen sker genom amerikanska Skywater Technology Foundry, och för att underlätta för hårdvaruutvecklare har de två företagen tagit fram ett gratis process developer kit (PDK). Detta handlar om riktlinjer, logik och specifikationer för att skapa en fungerande design. Att som liten aktör skapa faktiska prototyper av kretsar kostar i vanliga fall tusentals USD, något Google nu alltså bjuder på oavsett om det handlar om privatpersoner, utbildningar eller företag.

Pentium 4.jpg

Gör din egen Pentium 4 idag! I alla fall den bit som ryms på 10 mm²...

Det finns dock ett antal hakar, där den kanske mest iögonfallande är tillverkningstekniken som inte osar år 2020. Istället handlar det om 130 nanometer som debuterade omkring år 2001 med namnkunniga processorer som Intel Pentium 4 och AMD Athlon XP. Varje krets är därtill begränsad till en area om 10 mm² och totalt tillåts varje spekulant skapa omkring 100 exemplar.

Därtill finns en brasklapp om att insända kretsdesigner inte nödvändigtvis ingår produktion. Om fler än 40 intressenter dyker upp kommer Google själva välja bland efterfrågningarna. The Register skriver att den första tillverkningsvändan är planerad till november i år, medan nästa går av stapeln i början av år 2021 och den som är intresserad kan skicka in en länk till den egenskapade och offentliga open source-designen.

Har du drömt om att skapa en egen processor eller någon annan typ av krets, eller har du kanske en ritning i gömmorna? Berätta i kommentarstråden!