Tangentbordsmarknaden är fylld till brädden med modeller för alla tänkbara användningsområden och estetiska preferenser. I butik finns allt från fullstora tangentbord med ett batteri av media- och makroknappar, till kompakta historier med endast det mest nödvändiga. Gränslandet mellan ultrakompakt "60 procent"-format och fullstort täcks av den relativt populära TKL-formfaktorn, där den numeriska delen kapats.

Nu presenterar Asus ett tangentbord som flörtar med de kunder som föredrar mekaniska brytare och kompakta tangentbord, genom modellen ROG Falchion. Tillverkaren benämner formfaktorn som "65 procent" och utrustar nykomlingen med 68 tangenter. Ställt mot mer vedertagna "60 procent" finns här exempelvis dedikerade piltangenter och delete, vilka ofta lyser med sin frånvaro i storleksklassen.

Asus specificerar inte yttermåtten för ROG Falchion, men skriver att det spelinriktade tangentbordet som brukligt får mekaniska brytare. I det här fallet rör det sig om varianter från välrenommerade tyska Cherry och bolagets MX-serie. Samtliga tangenter har individuell RGB-bakgrundsbelysning som kan justeras genom Asus Aura Sync-mjukvara.

ROG Falchion hänger på den trådlösa trenden som de senaste åren exploderat när det gäller möss, något som på senare tid blivit vanligare även för tangentbord. Kommunikation görs över 2,4 GHz-bandet och responstiden sägs ligga på 1 millisekund. Med det trådlösa formatet följer begränsad batteritid, men med bakgrundsbelysningen avslagen lovar tillverkaren 400 timmars drift. Batteritid med belysningen nämns inte.

Asus ROG Falchion 1.PNG
Asus ROG Falchion 2.PNG

Tangentbordet är därtill utrustat med en tryckkänslig list, som ska underlätta för att ändra inställningar. Ännu ett underlättande inslag är tangenternas alternativa funktioner, som syns på sidan av tangenterna. Avslutningsvis understryker Asus tangentbordets litenhet som en fördel när det kommer till transport, och inkluderar ett lock till produkten.

Det är i skrivande stund okänt när ROG Falchion dyker upp hos återförsäljare samt till vilket pris.

Uppdatering 2020-07-22 10:30

I artikelns tillhörande kommentarstråd upplyser en representant från Asus att brytartypen specifikt är Cherry MX Red, men att det bruna alternativet kan dyka upp baserat på efterfrågan. Riktpriset är 169,90 euro och tros landa i spannet 1 749–1 799 kronor i Sverige.

Läs mer om kompakta tangentbord: