Nyheten att Intel skulle förlägga tillverkning av andra generationens Xe-grafikkort till kontraktstillverkaren TSMC slog ned häromdagen och följdes av både omstrukturering hos Intel och rekord för TSMC:s aktiekurs. I samma veva gick TSMC ut och meddelade att företaget inte tror att Intel blir en långvarig kund, varför kretstillverkaren inte planerar att bygga ut sin kapacitet.

Nu framkommer än fler rykten gällande Intels grafikkortssatsning och tillverkningen av andra generationens Xe-kretsar i familjen "Ponte Vecchio". Enligt Wccftech stämmer förvisso ryktena att TSMC kommer tillverka kretsarna, men att de istället tillverkas med TSMC:s processer på 5 nanometer alternativt Intels egna 7 nanometer, inte de tidigare ryktade 6 nanometer.

Enligt källor till Wccftech är Ponte Vecchio utvecklad för Intels tillverkningsprocess på 7 nanometer och därför mindre lämpad för lägre transistordensiteter, vilket diskvalificerar TSMC:s process N6 om 6 nanometer. Här lämpar sig istället TSMC:s process N5 betydligt bättre. TSMC kommer endast stå för tillverkningen av grafikkretsen, medan Intel själva tillverkar cache- och I/O-delarna för Ponte Vecchio.

Vidare framkommer att Ponte Vecchio kommer existera i flera varianter, men samtliga landar fortsatt i TSMC:s 5-nanometersprocess, alternativt Intels kommande nod om 7 nanometer. Den ursprungliga ordern om 180 000 kiselplattor ser ut att kvarstå, men är enligt Wccftech alltså inte relaterad till grafikkretsarna i Ponte Vecchio-serien.

Intels återvändo till grafikmarknaden med Xe-familjen beräknas ske innan årsslutet, med nyheter schemalagda för den 14 augusti alternativt 2 september. Andra generationens Xe, Ponte Vecchio, blir troligen verklighet under 2021 års slutskede.

Läs mer om kommande grafikkortsserien Intel Xe: