I mitten av juli publicerade profiler såsom Bill Gates, Elon Musk och Barack Obama inlägg på Twitter, där läsare uppmanades att skicka Bitcoin-valuta till en adress för att exempelvis få dubbla beloppet i retur. Kort därefter stod det klart att det rörde sig om ett angrepp mot totalt 130 konton, där angriparna lyckades komma förbi tvåfaktorautentiseringen i 45 fall, något som gjordes genom att social manipulering av Twitter-anställda.

Några dagar efter Bitcoin-bluffen meddelade Twitter att angreppet inte stannat vid publicerade inlägg, utan att personlig information och direktmeddelanden även tankats ned från några konton. Nu rapporteras att amerikanska FBI, IRS och underrättelsetjänsten identifierat tre män kopplade till attacken och att samtliga gripits och väntar åtal.

En 17-årig man från Florida misstänks vara den huvudsakliga förövaren och åtalas bland annat för 17 fall av bedrägeri när det gäller kommunikation. Totalt handlar det om 30 olika åtalspunkter. Även en 19 år gammal man från Storbritannien samt en 22-årig amerikan sägs ha varit delaktiga i oegentligheterna, något båda åtalas för.

Genom Discord-kommunikation och en läckt databas identifierades 17-åringen som försäljare av kapade Twitter-konton, vilket de två övriga betalat för. 17-åringen påstås vara den som skaffat tillgång till de Twitter-anställdas verktyg och också den som skapat Bitcoin-bluffen via de namnkunniga profilernas konton. Enligt uppgift kammade inläggen in ungefär 415 inbetalningar till ett värde om 177 000 USD, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor.

We appreciate the swift actions of law enforcement in this investigation and will continue to cooperate as the case progresses

I ett uttalande från Twitter uttrycker bolaget uppskattning för myndigheternas arbete och lovar fortsatt samarbete i utredningen, som alltså ser ut att vara pågående. Det återstår att se vilken påföljd som väntar de tre gripna.

Källa: Wired och PCMag

Läs mer om Twitter-attacken: