Prestandatronen för processorer ämnade för bärbara datorer, stationära och servrar har länge tillhört Intel, men AMD:s Zen-arkitekturer bjuder på rejäl konkurrens i samtliga kategorier. I många avseenden är Intel därför inte längre den självklara herren på täppan, något som traditionella prestandatester tydligt visar. Sedan en tid tillbaka understryker processorjätten istället att det är "verkliga tester" som är viktiga.

Intels VD: "Dags att sluta fokusera på benchmark-resultat"

Via en läckt presentation signerad Intel framkommer nu egna prestandasiffror enligt devisen, där specifikt den sexkärniga mobila Core i7-10750H från "Comet Lake-H"-familjen ställs mot den åttakärniga "Renoir"-modellen Ryzen 7 4800H från AMD. Den här gången är "verkliga tester" ett hopplock av spel och standardiserade testsviter som Sysmark 2018 och PCMark 10, tillsammans med Adobe Lightroom samt Googles Chrome.

När det gäller spel handlar det om en diger lista om 36 olika titlar. Till skillnad från ett uppmärksammat test från tidigare i somras använder Intel snarlik modell av bärbar dator för AMD och den egna processorn. Båda är från Lenovo och kommer med Nvidia Geforce GTX 1650 Ti och 16 GB DDR4-minne. En detalj som däremot skiljer de två systemen åt är TDP-värdena för processorerna. Wccftech menar att AMD håller sig inom TDP om 45 watt även i turboläge, medan Core i7-modellen sticker iväg till 80 watt för den specificerade 5,0 GHz-gränsen.

Intel-10th-Gen-Core-H-series-1.jpg

Bildkälla: Benchlife

Intel-10th-Gen-Core-H-series-2.jpg

Bildkälla: Benchlife

I 14 av spelen menar bolaget att Intel-systemet levererar mer än 10 procent fler bildrutor per sekund (FPS), medan det i 21 titlar handlar om 3–10 procent extra FPS. Endast i en titel sägs de två systemen dra jämnt. Företaget lyfter också fram vilka spel som innebär störst skillnad, och pekar på att Tom Clancy's The Division 2 har 37 procent högre FPS.

Intel-10th-Gen-Core-H-series-3.jpg

Bildkälla: Benchlife

Siffror i Intels favör fortsätter med än bättre marginal i de produktivitetsinriktade testerna, där toppnoteringen är 25 procent högre prestanda i PCMark 10-testet med Powerpoint-smak. På andraplats syns produktivitetspoängen i Sysmark 2018, med ett övertag om 14 procent. Värt att notera är att tungt flertrådade processortester såsom rendering lyser med sin frånvaro.

Comet Lake-H-serien gjorde debut tidigare under året och finns således på plats i flera spel- och prestandaorienterade bärbara datorer. Oberoende tester och sådana där även kraftigt flertrådade uppgifter testas mot Ryzen finns således att tillgå. De färska prestandasiffrorna kan dock ses som en påminnelse om att företagets definition av "verkliga tester" inte nödvändigtvis motsvarar verkligheten. Fler Intel-signerade tester är därtill att vänta i närtid, eftersom nästa generation mobila Core-processorer, kodnamn "Tiger Lake", ser dagens ljus den 2 september.

Källa: Benchlife via Wccftech

Läs mer om Intel: