När e-handeln ökar följer transporter, emballageförbrukning och utsläpp i samma spår. Fri frakt och fri retur är tillsammans med hur och när leveranser sker placerar sig högt på listan av vad som avgör var svenskar väljer att handla, enligt PostNords rapport om e-handel i Europa.

Samma rapport visar dessutom en ökning av e-handel med 40 procent under pandemin. I uttalande till SVT Nyheter beskriver e-handelsexperten Arne Andersson det som "den mest extrema utvecklingen jag någonsin varit med om, och då har jag följt e-handeln sedan 1995".

Det som ställer till det mest är dock inte handeln i sig, utan returerna. Enligt forskare i ämnet returneras i snitt mellan 30 till 40 procent av de kläder som köps på internet jämfört med 1 till 2 procent av det som säljs i butik. Det handlar exempelvis om köp av flera exemplar eller storlekar, där det som inte passas sedan returneras. Det ökar i sin tur mängden transporter, som vid returer just nu inte optimeras tillräckligt väl och därför bidrar till större mängd utsläpp.

Problemet är inte bara begränsat till utsläpp från transporter – det bidrar även till ökade mängder sopor. Vid fler och större leveranser krävs mer emballage, som bidrar till att miljöpåverkan vid e-handel blir större än vid handel i fysisk butik.

Forskare efterlyser därför hårdare insatser för att förebygga och stoppa de fria returernas negativa effekter, med förslag som ökade krav på produktbeskrivningar och hårdare reglering av e-handeln. Mer drastiska åtgärder inkluderar förbud och total avskaffning av fria returer, för att folk ska göra mer genomtänkta val innan beställning.

Anser du att villkoren för fria returer bör regleras för att minimera antalet onödiga beställningar?