Kretsutvecklaren ARM:s kinesiska division valde i juni 2020 att avskeda sin dåvarande VD Allen Wu, bland annat för att startat upp en egen verksamhet som ansågs konkurrera med ARM. Wu nekade till anklagelserna, och har prompt vägrat att släppa taget om sin position. Nu har snart ett år passerat, och Wu sitter fortfarande kvar.

Enligt ARM ska han istället börjat försvåra arbetet för den kinesiska divisionen av företaget, genom att sabotera kommunikation mellan kunder och stänga ute annan personal med hjälp av privat säkerhetspersonal. ARM kunde i det läget inte heller tillsätta hans position, eftersom att Wu hade företagets registreringsbevis och sigill i eget förvar. De kan inte heller ändra Wus status som juridiskt ombud för företaget, eftersom att dokument inte räknas som officiella i lagens mening utan att först stämplas med sigillet.

De har bett kinesiska myndigheter om hjälp till, men det enda de kan göra är att dra det till rättegång vilket kan ta fler år. Med hjälp av sin vaktpersonal har Wu mer eller mindre barrikaderat sig på sitt kontor och har inga planer på att lämna. ARM har erbjudit Wu avgångsavtal värda tiotals miljoner amerikanska dollar för att lämna företaget, utan resultat.

Allen Wu har även försökt sparka tre andra högt uppsatta anställda, inklusive den kinesiska divisionens Vice VD (eng. co-CEO). Samtliga återanställdes av bolagets styrelse, men nu har Wu istället skickat in en stämningsansökan mot de tre. Situationen har nått ett dödläge, där ARM inte kan göra mycket mer än att låta Wu hållas tills en eventuell rättegång kan inledas.

Läs mer om ARM: