Förra veckan konstaterade rykteskvarnen att AMD skrinlägger den stationära Ryzen-uppgraderingen med kodnamn "Warhol", som enligt tidiga produktplaner skulle ha levererat den förfinade arkitekturen Zen 3+ tillverkad på TSMC:s 6 nanometer. Nu rapporterar den välrenommerade Twitter-användaren "ExecutableFix" att Zen 3+ istället dyker upp i familjen med kodnamn "Rembrandt", där den integrerade grafiken får ett rejält lyft från åldrande Vega till aktuella RDNA 2.

På menyn står därtill ett kliv upp i antal beräkningsenheter (CU), från toppnivån 8 hos integrerad Vega-grafik, till 12 CU eller 768 streamprocessorer. RDNA 2-arkikturen är densamma som återfinns i Radeon RX 6000-serien, där den enklaste modellen RX 6700 XT kommer med 40 CU. En dryg fjärdedel av beräkningsenheterna antyder kapabel grafikhårdvara, som således äntrar en integrerad grafikmarknad som hårdnat med Intels Xe-grafik och Apples M1.

Uppgifterna om "Rembrandt" ligger i linje med den ovan nämnda produktplanen, som tidsmässigt placerar processorfamiljens lansering till senare hälften av år 2021 eller första delen av 2022. Processorerna efterträder således "Cezanne", som sedan början av året utgör Ryzen 5000-serien för bärbara datorer. Nyligen äntrade "Cezanne" också den stationära sfären genom Ryzen 5000G och det är sannolikt att även Ryzen 6000 "Rembrandt" kommer till både bärbart och stationärt format.

AMD-Rembrandt-Roadmap.jpg

Bildkälla: MebiuW via Videocardz

I produktplanen står att läsa att processorserien levereras tillsammans med DDR5-minnesstöd, vilket således kräver att nästa generations processorsockel från AMD finns på plats. Det återstår att se om fler detaljer kring AMD:s kommande produkter sipprar fram i närtid, men bland Twitter-inläggets kommentarer vittnar flera grävande användare om att AMD täppt till många läckor, varför flödet av inofficiell information minskat.

Läs mer om processorer: