Under den digitala upplagan av Computex 2021 i juni överraskade AMD med 3D V-Cache. Det är en teknik där de tar kretsarna i redan befintliga Ryzen 5000-serien, slipar ned dessa och staplar extra L3-cacheminne ovanpå. Resultatet är en tredubblering där AMD:s chiplet-kretsar med åtta kärnor ökar mängden L3-cacheminne från 32 till 96 MB – hela 192 MB för modeller med 12 och 16 kärnor.

AMD-Computex-tech10.PNG
AMD-Computex-tech.PNG
AMD-Computex-tech2.PNG
AMD-Computex-tech11.PNG
AMD-Computex-tech4.PNG
AMD-Computex-tech5.PNG
AMD-Computex-tech6.PNG
AMD-Computex-tech7.PNG

Vid tillfället var AMD förtegna om när processorer med 3D V-Cache skulle lanseras. I samband med att AMD firar fem år med arkitekturen Zen berättar Robert Hallock, teknisk marknadsföringschef, och John Taylor, chef för marknadsföring (CMO), att lanseringen äger rum tidigt 2022. Det här motsägs något av bolagets pressmeddelande, som i bredare termer talar om första halvan av år 2022 (H1 2022).

Under Computex berättade VD:n Lisa Su att de från början förberett kretsarna till Ryzen 5000-serien. Med andra ord handlar det till punkt och pricka om samma Zen 3-arkitektur, där skillnaden blir just en tredubblering i L3-cacheminne. Enligt AMD själva ska det erbjuda i 4–25 procent högre prestanda i spel eller i snitt 15 procent.

AMD-Computex-tech14.PNG
AMD-Computex-tech15.PNG

Att AMD återanvänder tidigare arkitektur och design innebär att processorerna blir kompatibla med sockel AM4. Huruvida processorerna ingår i befintliga Ryzen 5000-serien eller får en helt ny beteckning framgår inte. Oavsett vilket meddelar AMD att det här blir sista generationen på sockel AM4 innan de går över till sockel AM5.

Avslutningsvis är det inte klarlagt huruvida processorer med 6 och 8 kärnor får 3D V-Cache eller om AMD håller på tekniken till modeller med 12 och 16 kärnor. Det som talar för det sistnämnda är att Lisa Su tidigare berättat att 3D V-Cache tar sikte på high-end-segmentet.

Läs mer om 3D V-Cache för AMD Ryzen: