Att blanda högpresterande och energieffektiva kärnor är en beprövad filosofi i systemkretsar som används i telefoner, men även i datorer med Apples M1-kretsar. Förra året gjorde även Intel ett försök i form av "Lakefield", som blandar en kärna "Sunny Cove" med fyra enklare "Tremont" – ett upplägg som inte fungerade särskilt bra och som numera skrotats.

Inför den stundande lanseringen av "Alder Lake" antyder tidiga prestandatester att processorjätten hittat en lösning som levererar bra på den stationära sidan. Nu rapporterar Wccftech om ett fynd i Geekbench 5-databasen, som tillhör den mobila 14-kärniga Core i9-12900HK och pekar i samma riktning som de stationära testerna. Av prestandasiffrorna att döma slår den både AMD, Apple och nuvarande generations Intel på fingrarna med besked.

Intel-Alder-Lake-12900HK-Benchmark.jpg

Bildkälla: Wccftech

Processorn är utrustad med 6 högpresterande kärnor enligt arkitekturen "Golden Cove", kärnor som har flertrådstekniken Hyperthreading aktiverad. Dessa sällskapas av 8 energieffektiva "Gracemont", som påstås vara på ungefär samma nivå som långlivade "Skylake". Det enkeltrådade resultatet ligger på 1 851 poäng och tillhör förstnämnda kärntyp, medan alla kärnor tillsammans presterar 13 256 poäng.

Förra veckan visade Apple den uppskalade systemkretsen M1 Max, något som kort därefter följdes av Geekbench-resultat från inofficiellt håll. I detta test presterade 10-kärniga M1 Max 1 749 respektive 11 542 poäng, vilket betyder att Intel med liten marginal ser ut att kunna knipa den bärbara prestandatronen med "Alder Lake". Sannolikt handlar också om ett snarlikt effektuttag för Intel-modellen, som enligt äldre uppgifter hör hemma i segmentet med TDP-värden mellan 35 och 45 watt.

Wccftech ställer de läckta prestandasiffrorna mot AMD:s Ryzen 9 5980HX, som med 8 kärnor och 16 trådar Zen 3 också har ett konfigurerbart TDP-värde mellan 35 och 45 watt. Processorn klarar 1 504 respektive 8 217 poäng, medan Intels värstingmodell Core i9-11980HK når 1 616 samt 9 149 – två processorer som alltså kan se sig omsprungna med god marginal. Värt att understryka är dock att sistnämnda Intel-processor syns i TDP-spannet 45–65 watt.

Enligt tidigare uppgifter har bärbara "Alder Lake" också en högre TDP-växel att lägga i, som rimligtvis öppnar för Core i9-12980HK. Med detta följer också en ytterligare höjning i flertrådsprestanda, eftersom 6 prestandakärnor då uppgraderas till 8 – på bekostnad av en krympt integrerad grafikdel. Det återstår att se vilka klockfrekvenser som blir aktuella och vilka som används i det läckta prestandatestet, där listade 2,9 GHz avser processorns basfrekvens.

Processorer för bärbara datorer stegar närmare entusiastmodeller för stationära datorer. Skulle du kunna tänka dig att byta till bärbart? Varför, eller varför inte?