När Intel sommaren 2020 avtäckte bolagets strategi för grafikkretsarna i Xe-serien delades dessa upp i fyra olika varianter med benämningarna LP, HP, HPC och HPG. Den sistnämnda är den grafikkrets som tar plats i de nära förestående spelinriktade grafikkorten Arc, medan HP och HPC istället riktar sig till datacenter och servrar.

Specifikt HP-serien, även benämnd "Arctic Sound", är en skalbar plattform som produceras i vad som kallas tiles, där varje tile innehåller 2 048 kärnor. Tester med förhandsexemplar har demonstrerats vara kapabla till en beräkningskraft om cirka 10 TFLOPS, där värstingvarianten med fyra tiles klarar uppåt 40 TFLOPS eller högre. Nu meddelar Intels grafikchef Raja Koduri att Xe HP inte blir någon kommersiell produkt för varken företag eller konsumenter.

Till skillnad från resterande del av Xe-familjen, som tillverkas helt eller delvis av TSMC på deras noder, nyttjade HP-serien Intels 10 nm Enhanced Superfin-process. Att Intel väljer att inte vidareutveckla det segmentet innebär även att de inte har någon kommersiellt tillgänglig Xe-produkt kvar som är helt egenproducerad.

Xe HP lever kvar i bland annat Intels molnplattform Devcloud, men det lämnar trots det ett visst tomrum som det för närvarande är oklart hur Intel ämnar fylla. HPG-serien kan i teorin göra det, men utan den tile-konfiguration som HP-serien har går det sannolikt inte att nå motsvarande prestanda. HPC-serien "Ponte Vecchio" å andra sidan har motsatt problem, där de stora kretsarna är kostsamma att tillverka och ämnade för ännu tyngre beräkningar.

Källa: Anandtech

Läs mer om Intels grafiksatsning: