Sedan kretsbristens intåg är produktionen av densamma inte bara i bakhuvudet hos entusiaster och teknikföretag, utan frågan om kretstillverkning på hemmaplan är stor i både EU och USA. Majoriteten av produktionen är nämligen förlagd till Asien där jättar som Samsung och TSMC är verksamma. Sistnämnda innehar tronen som den största kontraktstillverkaren och förser otaliga företag med kretsar.

Apple är storkund hos TSMC och nyttjar ofta de mest avancerade noderna. Även Qualcomm och AMD använder TSMC:s fabriker och tekniker för sina produkter, men med välfyllda orderböcker och chockhöjda priser på kretstillverkning tittar de två sistnämnda företagen på alternativ. Enligt branschtidningen Digitmes överväger både AMD och Qualcomm att överge TSMC och sadla om till Samsungs färska 3-nanometersteknik.

Digitimes skriver att personer med insyn i branschen anser att detta byte är sannolikt, och att missnöje kring TSMC:s särbehandling och prioritet för Apple är en av orsakerna. På Samsung-sidan ska problemen med 3-nanometersnoden nu vara historia och massproduktion kan därför inledas under första halvan av 2022, där de två nya kunderna kan bli först att nyttja tekniken. Det är dock inte självklart vilka produkter som kommer att framställas.

I fallet AMD har Zen 4 länge kommunicerats som en processorserie tillverkad på 5 nanometer, medan nya grafikkort med RDNA 2 och 7 nanometer fortfarande stampar i kulisserna. Utvecklingen av processor- och grafikkretsar är tätt knuten till egenskaperna hos tillverkningstekniken, varför det inte handlar om ett byte som kan göras över en natt. Känt är dock att AMD och Samsung arbetat tillsammans under en längre tid, med RDNA 2-grafikkretsen hos kommande Exynos 2200. Det är således inte omöjligt att Samsung-tillverkade AMD-grafikkretsar ligger närmast i tiden.

Läs mer om Samsung: