Även om Qualcomm möter allt hårdare konkurrens kan bolaget fortfarande ses som världsledare inom systemkretsar för mobila enheter. Detta då de levererar en helhet där alltifrån hög CPU- och GPU-prestanda sällskaps av acceleration av specifika funktioner. Ett av de största dragplåstren har dock alltid varit Qualcomms modemkretsar, med vilka de var tidigt ute med både 4G och 5G.

Med åren har Qualcomm breddat sitt utbud och erbjuder nu systemkretsar i Snapdragon-familjen inom en lång rad prisklasser. Helt sonika rör det sig om fler modeller, som förutom en kombination om tre siffror ofta sällskapas av en bokstav och ibland även ytterligare suffix. Exempelvis Snapdragon 765G 5G, vilket innebär att kretsen ingår i den övre mellanklassen (7), marknadsförs för gaming (G) och har stöd för 5G.

Qualcomms ständiga påbyggnad av produktnamnens längd har mött kritik och nu svarar bolaget genom att förenkla namngivningen. I ett blogginlägg framgår först och främst att Qualcomm separerar det egna företagsnamnet och varumärket Snapdragon. Framöver ska systemkretsarna kort och gott heta Snapdragon och Qualcomms namn ska endast användas där det är "lämpligt".

Den andra stora förändringen är att svårmemorerade sifferkombinationer försvinner. Istället nöjer sig bolaget med en siffra som visar vilken serie systemkretsen ingår i. Siffran sällskapas av ett generationsnummer. Som ett led i detta stryker Qualcomm helt tillägget 5G, med motivering att det spelat ut sin roll då funktionen idag finns i samtliga Snapdragon-modeller.

Vidar ska eldklotet i Snapdragon-logotypen bli mer framträdande än tidigare, ett tecken på att Qualcomm vill att det starkare ska associeras med de egna systemkretsarna. Systemkretsarna får också emblem i färgerna Midnight, Gunmetal, Nickel, Snapdragon Red och Gold, där den senare ska användas för bolagets premiumprodukter.

I nuläget nöjer sig Qualcomm med att beskriva förändringarna, men lovar att avslöja fler detaljer i samband med Snapdragon Tech Summit den 30 november. Det här är också arenan där Qualcomms nästa flaggskepp presenteras, i ryktessnurran kallad Snapdragon 898, och som nu således får ett annat namn.

Tycker du att Qualcomm haft krångliga namn för sina processorer? Vad tror du om förändringarna?