Asus med sin ROG-serie ligger ofta i framkant när det kommer till att anamma ny teknik för gamers där ute, speciellt på skärmsidan. Asus visar nu två nya skärmar vid namnen ROG Swift PG42UQ respektive ROG Swift PG48UQ. Båda modellerna kommer med en 4K UHD-upplöst OLED-panel som ska vara speciellt framtagen för spelande, där 120 Hz och 0,1 millisekunder responstid utlovas.

Båda modellerna kommer med äkta 10-bitars färgdjup som täcker 98 procent av DCI-P3-färgrymden. Panelerna ska även vara kalibrerade med en delta-e på under två direkt från fabrik. Ytbehandlingen ska även den vara anpassad, där man gjort sig av med den högblänkande yta som annars är vanligt på OLED i förmån för en mer matt beläggning.

Kylningen får sig även den en uppgradering som förväntas av en spelinriktad produkt. Asus lyfter här sin expertis med att kyla allt från moderkort, grafikkort och bärbara datorer. En speciellt framtagen kylfläns installeras i skärmarnas innanmäte, parat med optimerade luftkanaler. Detta ska medföra en maximal temperatur på 50 °C även under maximal belysningsljusstyrka om 900 cd/m².

När det kommer till anslutningsmöjligheterna kommer båda skärmarna med två HDMI 2.1-portar, två HDMI 2.0-anslutningar, en Displayport 1.4 samt en USB-hubb med än så länge okänd kopplingshastighet. De två HDMI 2.1-anslutningarna använder sig av gränssnittets fulla bandbredd om 48 Gbps. Detta innebär spelande i 4K UHD och 120 Hz på de senaste konsolerna utan förlust till följd av reducerad färgupplösning via chroma-subsampling.

När dessa skärmar letar sig ut hos återförsäljare är i dagsläget oklart, likaså vad priset för 42 respektive 48-tumsmodellen landar på. Men det är ingen högoddsare att priset lär reflekteras i de premium-funktioner som skärmarna har att erbjuda.

Skulle du kunna tänka dig att betala en premium för OLED med extra funktioner för spelande? Dela med dig av dina tankar i kommentarstråden!