Lika sant som att Apple alltid lanserar nya Iphone-modeller september varje år är att Samsung inleder det nya året med nya flaggskepp i Galaxy S-serien. Som brukligt huserar telefonerna en ny generation av systemkretsar, där Samsung för olika delar av världen brukar använda en mix av Qualcomm Snapdragon och egenutvecklade Exynos.

Samsung har flera år bakom sig av Exynos-systemkretsar som ligger efter Qualcomm sett till både prestanda och energieffektivitet, något många hoppfullt tror det ska bli ändring på med Exynos 2200. Med denna är den kanske största nyheten att Samsung licensierat AMD:s grafikarkitektur RDNA 2, som således utgör grunden för systemkretsens grafikdel.

We are planning to unveil the new application processor at the time of launching a new Samsung smartphone. There are no problems with the AP’s production and performance.

Avtäckandet av Exynos 2200 var tänkt att äga rum den 11 januari, men så blev inte fallet. Det har fått rykteskvarnarna på internet att mala om en försening, något Samsung i ett uttalande dementerar. Enligt bolaget håller Exynos 2200 schemat och ska istället för att avtäckas på egen hand presenteras i samband med lanseringen av Galaxy S22.

I samband med ryktena att Exynos 2200 försenats blossade det upp uppgifter att prestanda återigen är en besvikelse från lag Samsung Exynos. Även detta väljer Samsung att kommentera med att de varken har problem med tillverkningen eller prestandan hos Exynos 2200. Vad som är ett problem eller inte är relativt och uttalandet kring detta bör således tas med en nypa salt, till dess att systemkretsen letat sig ut till oberoende testare.

Lansering av Samsung Galaxy S22, S22+ och S22 Ultra tros äga rum den 8 februari under det egna evenemanget Galaxy Unpacked. Trion släpps sannolikt i två utföranden, en med Exynos 2200 och en med Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, som fördelas mellan olika regioner. För svenska marknaden gäller allt som oftast att Galaxy S-telefoner huserar en Exynos-processor.

Källa: Business Korea

Mer om Samsung Exynos 2200: