November 2020 lanserade Sony och Microsoft den senaste generationens spelkonsoler, men till följd av kretsbristen är de fortfarande bristvaror. Det gäller framförallt Sony vars Playstation 5 som är svår att få tag på även för den som är beredd att betala extra. För att lindra problematiken tar Sony hjälp av förra generationens Playstation 4.

Källor till Bloomberg berättar att Sony inledningsvis planerade en snabbövergång till Playstation 5 och att produktionen av Playstation 4 skulle upphöra år 2021. Svårigheterna att tillverka tillräckligt många Playstation 5 har dock fått bolaget att tänka om, och uppges nu producera den förra generationens spelkonsoler genom hela år 2022.

It is one of the best-selling consoles ever and there is always crossover between generations.

I ett kort uttalande bekräftar Sony att produktion av Playstation 4 fortsätter, men tillskriver ingen brist på komponenter utan att det är den "bästsäljande spelkonsolen någonsin" och att "det alltid är en övergång mellan generationer". Den äldre spelkonsolen använder med dagens mått enklare kretsar och komponenter, och framställs enligt källorna som ett budgetvänligt alternativ till Playstation 5.

Samma rapport talar om att det framförallt är brist på billigare kretsar som sätter käppar i hjulen för produktionen av Playstation 5. Ljudkretsar, strömreglering och kretsar för trådlös uppkoppling, vilka är komponenter det talats om som bristvaror även för många andra produktkategorier. Sony uppges vara beredda att betala överpris för sagda komponenter, men inte ens det räcker då allt är slutsålt.

Sony lanserade Playstation 4 för drygt åtta år sedan november 2013 och har sålts i hitintills 116 miljoner exemplar. Spelkonsolen som fortfarande står för en stor del av bolagets omsättning är också kompatibel med en betydande majoritet av nyare spel, vilket gör den till ett alternativ för den som väntar på Playstation 5.

Mer om bristen på Playstation 5: