Tangentbord och mus är vardagsmat för alla datoranvändare, men det finns många skolor kring vilka möss och tangentbord som är de bästa. Programmerbara extraknappar är ett populärt inslag för att styra datorn. Corsair-ägda Elgato är kanske en av de största aktörerna när det kommer till dedikerade uppsättningar av extraknappar, i form av de mångsidiga Stream Deck-enheterna.

Gemensamt för Stream Deck och många andra kontrolldon är att händerna är de främsta verktygen för att styra dem. Bortsett från undantag som dansmattor och ratt och pedaler i bilspel, saknar fötterna oftast sysselsättning. Nu lyfter Elgato på locket för att presentera en fotriktig Stream Deck-medlem, som låter använder trampa igång genvägar och kortkommandon. Nykomlingen heter kort och gott Stream Deck Pedal och saknar de skärmbestyckade knappar som utmärker tidigare produkter i serien.

Elgato Stream Deck Pedal 2.jpg
Elgato Stream Deck Pedal 3.jpg

Det handlar istället om en tredelad pjäs av svart plast – tre pedaler för att kontrollera datorn hands-free. Enheten väger 931 gram och mäter in på 244 × 175 × 49 millimeter, med en stor mittenpedal och en mindre variant på vardera sida. Pedalerna har vidare olika höjd, för att underlätta fotarbetet. Elgato understryker att produkten inte riskerar glida iväg till följd av en sträv plastyta samt gummifötter på undersidan – ej att förväxla med användarens.

I förpackningen medföljer en 5 meter (16 fot) lång USB 2.0-kabel, som ansluts till Stream Deck Pedal med USB Type-C och till datorn med USB Type-A. Förpackningen innehåller också extra, utbytbara fjädrar för att kunna anpassa motståndet när det är dags att sätta ned foten. Anpassningar av pedalfunktionerna görs i tillhörande mjukvara och tillverkaren exemplifierar med att aktivera ljudet för mikrofonen eller att byta kameravinkel.

Priset för produkten är 90 euro, vilket hos svenska återförsäljare översätts till en knapp tusenlapp.