Uppdatering 2022-02-24: Sedan den här artikeln publicerades har en version av upplåsningsmjukvaran publicerats och bedömts innehålla skadlig kod. Utvecklarens Github-sida är numera bortplockad och servern som huserade de modifierade drivrutinerna samt BIOS-filerna är nere. Nedan följer den ursprungliga nyheten som publicerades 2022-02-22.

I början av år 2021 introducerade Nvidia grafikkortet Geforce RTX 3060, vilket blev den första modellen med åtgärder för att begränsa prestandan vid brytning av kryptovalutan Ethereum. Senare utannonserade företaget att tidigare lanserade grafikkort i Geforce RTX 3000-serien skulle få samma spärr för att stävja massköpen som gjorde av miners. De nya revisionerna med begränsad kryptoprestanda fick suffixet LHR (light hash rate) och utgör idag i princip alla kort som säljs idag.

Nvidias kryptospärr i Geforce 3000-serien kringgås

Nu har det dykt upp en ny programvara på Github som säger sig kunna lyfta kryptospärren på Nvidias LHR-märkta kort. Utvecklaren "Sergey" har tagit fram verktyget "NVIDIA RTX LHR v2 unlocker", vilket läser av grafikkortets BIOS, modifierar detta, och sedan flashar in den modifierade versionen utan begränsningar för kryptovalutabrytning. Den modifierade BIOS-filen behöver dock även paras ihop med en speciell drivrutinsversion, vilken även den installeras av verktyget.

Då programmet inte har publicerats ännu går det inte att bekräfta äktheten bakom påståendet att det faktiskt kan lyfta kryptospärren hos Nvidias LHR-kort. Utvecklaren bistår med egna prestandasiffror, vilket pekar på att prestandan hos de modifierade korten ligger på samma nivå som motsvarande modeller utan LHR-spärren.

En tidig betaversion av verktyget ska publiceras lördagen den 26 februari, och då lär vi få se om det ligger någon sanning bakom utvecklarens påståenden.

Redaktionen vill passa på att höja varningens finger kring att flasha in modifierade BIOS-versioner samt installera drivrutiner från okända källor med denna typ av programvara – detta sker helt på egen risk och kan mycket väl häva garantin på grafikkortet. Samtidigt ska man inte ska underskatta risken att illasinnad kod kan planteras i operativsystemet eller att ens filer hålls gisslan mot betalning till följd av en krypteringsattack.

Källa: Videocardz

Bryter du någon kryptovaluta på ditt grafikkort i dagläget? Dela med dig i kommentarstråden!