I september 2020 meddelade Microsoft att lagringsgränssnittet Directstorage som introducerades med Microsoft Xbox Series X även skulle släppas till Windows, som en del av DirectX 12 Ultimate. Tekniken ska kraftigt öka överföringshastigheterna mellan grafikkort och NVME-baserade SSD-enheter för att minska tiden det tar att ladda texturer och annan data i spel.

Detta görs genom att förbigå processorn och skicka data direkt till grafikprocessorn. Fördelen med det är att spel inte behöver ladda in ny data i små bitar åt gången som i dagsläget, utan datan ska gå att strömma direkt från SSD-enheten. Nu anländer första version, tillgänglig för både spelutvecklare och spelare.

Versionen som släpps nu saknar dock stöd för grafikaccelererad dekompression. Den vanligaste typen av komprimerad data i spel är texturer, men även annan data kan vara komprimerad för att spara lagringsutrymme. Microsoft utlovar att den funktionen istället inkluderas i en kommande version.

Functionally, DirectStorage will work on any hardware (including floppy disk drives).
So there's not really a case where it isn't supported at all. However, the optimized IO paths only apply to NVMe SSDs. Realistically, though, only NVMe SSDs operate at IO speeds where the optimizations are required. – Damyan Pepper, Microsoft

Versionen som släpps nu för Windows fungerar till både Windows 10 och 11. Microsoft rekommenderar dock Windows 11, eftersom operativsystemet har inbyggda optimeringar för lagringsenheter som Windows 10 saknar. Directstorage fungerar med alla typer av lagringsenheter men för att kunna dra nytta av dess prestanda krävs en NVME-enhet.

Läs mer om Directstorage till Windows: