Stora, breda och krökta skärmar blir allt mer populärt bland användare av alla dess slag. Nu avtäcker även Asus nya skärmar i serien Proart, där modellen PA147CDV helt klart kvalar in i det ultrabreda segmentet. Där tar dock likheterna med de mer populära skärmalternativen slut, då Asus Proart har ett minst sagt spännande mått och bildförhållande.

Den väldigt breda skärmen är specificerad till ovanliga 32:9, vilket ger tilltagen bredd. Höjden är dock betydligt lägre, då Proart är en portabel variant som mäter in på endast 14 tum med en upplösning om 1 920 × 550 pixlar. Den kompakta modellen är utrustad med en IPS-panel och dubblar även som pekskärm, med stöd pennor som nyttjar Microsoft Pen 2.0-protokollet.

feature-pa147cdv.jpg
proart2.png
proart.png

Som designen och namnet avslöjar riktar sig skärmen huvudsakligen mot mer kreativa ändamål och är tänkt att ersätta mus och tangentbord vid bildbehandling och digitalt skapande av olika slag. Pekskärmen är kapabel att känna av tio olika beröringspunkter samtidigt, vilket ska vara optimalt för allt från att snurra på färghjul till att välja verktyg och mixtra med inställningar.

Asus stoltserar även med skärmens inbyggda stativ, vars konstruktion tillåter både olika vinklar samt ett stående läge. På sidan återfinns även en ratt för att skruva till inställningarna med mer precision.

Skärmen benämns som portabel, något som framförallt presenteras ur perspektivet storlek och anslutningsmöjligheter. Den har dock inget inbyggt batteri, utan strömförsörjs externt via en av de två USB Type-C-portarna som är placerade på vardera sida. För bildanslutning är det HDMI 1.4 som gäller.

Likt andra Proart-modeller levereras skärmen även fabrikskalibrerad och ska klara 100 procent av färgrymderna Rec. 709 och sRGB. Något pris eller exakt lanseringsdatum framgår däremot inte.

Vad skulle du använda en väldigt bred portabel skärm till?