Mikrobloggen Twitter slog upp de digitala dörrarna under år 2006 och har sedan dess vuxit till en plattform för allt från storpolitik och journalistik, till informationsspridning och tidiga uppgifter om framtida hårdvara. De senaste veckorna har det talats om att Tesla- och Spacex-entreprenören Elon Musk är intresserad av att förvärva Twitter, och nu står klart att så blir fallet.

Enligt köpets tillhörande pressmeddelande går Twitter under klubban för 44 miljarder USD, vilket översätts till 427 miljarder kronor. Förvärvet innebär att Musk nu äger samtliga aktier och under gårdagskvällen godkändes detta av Twitters styrelse. Till följd av detta får den ensamma ägaren stort inflytande på hur plattformen utvecklas, och Elon Musk förklarar att planerna och potentialen för Twitter stora.

I inlägget beskriver Musk att han anser att Twitter är ett viktigt verktyg för yttrandefrihet och demokrati, och liknar det vid nutidens torg – en plats för diskussion om viktiga ämnen. Vidare förklaras att Musk vill förbättra plattformen genom att vässa och lägga till ospecificerad funktionalitet, men även omdana algoritmer till öppen källkod. Därtill ska mänskliga användare autentiseras samtidigt som så kallade spam-bottar ska bekämpas.

Det återstår att se hur snart den nye ägarens visioner blir verklighet, men även hur ägarbytet av den inflytelserika sajten tas emot av myndigheter och användare världen över.