Utrullningen av Intels Arc "Alchemist"-grafikkort går långsamt, men sedan en månad tillbaka är de dedikerade grafikkorten för bärbara datorer lanserade. Bred tillgänglighet dröjer något, och detsamma gäller korten för användning i stationära datorer. På ryktesväg framkommer att lanseringen sker i slutet av andra kvartalet, alternativt i början av tredje kvartalet.

Nu sipprar en statusuppdatering för Arc A770 ut på webben, genom ett tidigt prestandatest. Det handlar om resultat från videoredigeringsprogrammet Davinci Resolve, som är del av testsviten Pugetbench från den amerikanska systembyggaren Puget Systems. Med resultatet följer information om den drivrutin som används, och däri ligger listningens största nyhet.

Tom's Hardware snappar upp att den använda drivrutinen har versionsnummer 30.0.101.1723, vilket talar för en betydligt färskare variant än den som finns i Arc "Alchemist"-bestyckade bärbara datorer, där version 30.0.101.1330 är aktuell. För integrerad grafik finns i dagsläget 30.0.101.1660 tillgänglig, vilket antyder att Intel uppdaterat drivrutinerna ett antal gånger sedan den 31 mars, som är publiceringsdag för sistnämnda.

Intel Arc Alchemist A770.jpg

När Intels intåg till grafikkortsmarkanden kommer på tal i forumet lyfts ofta vikten av att få drivrutinerna rätt. Prestandasiffrorna från Davinci Resolve pekar mot att version 30.0.101.1723 inte är i mål, eftersom systemet endast kammar hem 45 poäng – i runda slängar hälften av Geforce RTX 3070 och RTX 3070 Ti-modeller, som enligt tidiga uppgifter är den prestandanivå Intels mest kraftfulla Arc-grafikkort tar sikte på.

Komponenterna som ackompanjerar det framtida Intel-toppkortet är av äldre typ, nämligen sexkärniga Core i5-9600K, 16 GB DDR4-minne samt ett moderkort som av informationen att döma är ett utvecklingsexemplar. Eftersom det handlar om ett tidigt test med många okända parametrar är det för tidigt att dra några definitiva slutsatser om Arc-prestandan, men klart är att bolaget jobbar på med drivrutinerna.

Läs mer om Intel Arc: