De senaste åren har kontaktlösa betalningar blivit mer eller mindre standard, där ett "blipp" med betalkortet vid kortterminalen räcker. Det går även att göra med sin mobiltelefon, genom att koppla sitt betalkort mot exempelvis Apple Pay, Samsung Pay eller Google Pay. Tekniken bakom det är så kallad Near-field Communication (NFC), där radiovågor i lågt frekvensutrymme används för kommunikation över korta avstånd.

För IOS-enheter, inklusive Apple Watch-familjen är det endast Apple Pay som finns tillgängligt. Det är till följd av att Apple inte tillåter applikationer från tredjepartsutvecklare att få åtkomst telefonernas NFC-kretsar för att genomföra kontaktlösa betalningar. Begränsningarna har väckt protest från EU:s håll, som undersökt frågan sedan 2020. Nu har de preliminärt kommit till beslut om att Apples begränsningar kan bryta mot rådande konkurrenslagstiftning.

EU menar att Apple dominerar stora delar av den mobila marknaden och att en begränsning av betalmöjligheter kan ses som konkurrenshämmande. De vill därmed i praktiken att Apple tillåter användare att nyttja konkurrerande tjänster som exempelvis Google Pay och Samsung Pay även för kontaktlösa betalningar.

Apple å andra sidan menar att de begränsar tredjepartsapplikationers tillgång till NFC för betalningar av integritets- och säkerhetsskäl. Bolaget anser bland annat att de inte kan garantera att exempelvis kortuppgifter förblir säkra vid användning av applikationer från tredje part.

EU:s preliminära beslut är vad som kallas ett statement of objections, vilket går att beskriva som en samling av invändningar. Innan fallet går vidare har Apple även möjlighet att bemöta de punkter som EU oroar sig över. Om Apple väljer att fortsätta begränsa betaltjänster kan de stå inför på böter upp till 10 procent av bolagets omsättning, men en slutgiltig dom kan komma att dröja flera år.

Använder du telefonen för kontaktlösa betalningar?