Trycket på fabrikerna som framställer kretsar är fortsatt mycket högt, även om obalansen mellan tillgång och efterfrågan för datorhårdvara avtar. Det senaste året har myndigheter och företag investerat biljonbelopp för att utöka tillverkningskapaciteten, som därutöver ska öka i Europa och USA.

Vid sidan av investeringar i nya fabriker stiger kostnaderna för material och logistik kopplade till kretstillverkning, något som i fjol resulterade i kraftiga prishöjningar hos jättar som TSMC och Samsung. Tidigare i veckan meddelade förstnämnda aktör att de ämnar att skruva upp prisnivån ytterligare och nu framkommer att även Samsung planerar att göra detsamma.

Digitimes (betalvägg) rapporterar att TSMC:s kunder från och med januari nästa år får betala 5–9 procent mer för tillverkning på både äldre och mer avancerade noder. Hög inflation med resultatet oväntat höga kostnader för att bygga fabriker uppges vara den huvudsakliga anledningen till höjningen, som alltså läggs till förra årets ökning om 20 procent.

Bloomberg skriver om Samsungs planer och artikeln bygger på information från branschkällor. De uppger att Samsungs kunder får 15–20 procent dyrare tillverkning och detta redan under andra halvan av 2022. Påslag gäller mer moderna noder, medan äldre varianter påstås bli ändå dyrare.

Framtiden får utvisa hur dyrare kretsar påverkar priserna på teknikprylar. I produkter där en stor del av kostnaden ligger på kislet är det inte orimligt att höjningarna gör ett tydligt avtryck, vilket kan påverka exempelvis processorer, grafikkort och telefoner.